"Beleid bij Groningen een van de redenen dat hij is vertrokken"
In de serie FC Bankzaken van VI PRO bespreekt Tom Knipping samen met presentator Bart Frouws de financiën in het binnen- en buitenlandse voetbal. In deze aflevering gaat het over de financiële situatie bij FC Groningen. Een heikel punt is de huisvesting.
Schitterend stadion, de Euroborg, maar er hangt nog een prijskaartje aan voor FC Groningen. "Dat is inderdaad wel vrij extreem", erkent Knipping. "Ik geloof dat ze wel vijf miljoen elk jaar kwijt zijn aan huisvesting. Niet alleen het stadion, maar ook het trainingscomplex en het onderhoud. Dat is 26% van wat zij verdienen, terwijl 10% gebruikelijk is. Het is prachtig, maar daardoor kun je wel veel minder uitgeven aan voetbal dan clubs met een vergelijkbare omzet."
"Het is bijna alsof je een hele mooie villa hebt gekocht, maar geen geld hebt voor boodschappen", schetst Knipping de situatie. Hoe het kan dat ze zoveel geld kwijt zijn?
"Toen de Euroborg ooit gebouwd is, heeft de gemeente daar een belangrijke rol in gespeeld", legt Knipping uit. "De Euroborg en het trainingscomplex waren er zonder de gemeente nooit gekomen. Alleen er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan en de rekening loopt nog steeds op."
"Groningen heeft geprobeerd daar oplossingen voor te vinden", gaat hij verder. "Er was een plan met een investeerder maar daar is de gemeente voor gaan liggen. Ze hebben veel invloed op het beleid bij Groningen. Zij vonden dat het van zichzelf moest blijven. Dat is een van de redenen waarom Wouter Gudde is vertrokken. Het perspectief was er voor hem niet meer zonder een oplossing over het stadion", verklaart Knipping tenslotte.