Burgemeester dreigt met puntenaftrek bij rellen: ''Zijn het zat''

161294 901f78ad7accfc2c142951582fb7fbe5
161294 901f78ad7accfc2c142951582fb7fbe5

De afgelopen weken zijn bij meerdere voetbalwedstrijden in Nederland rellen uitgebroken. Paul Depla, burgemeester van Breda, pleitte maandag voor harde maatregelen. Hij opperde supportersvakken leeg houden, halfvolle stadions, puntenaftrek na ongeregeldheden en een digitale meldplicht.

De rellen rond de Limburgse derby tussen MVV en Roda JC zijn volgens Depla, die spreekt namens zijn collega-burgemeesters, politie, justitie en de KNVB, de druppel. "De tijd van 'ja maar' moet echt voorbij zijn", zegt hij in De Telegraaf. "Als we dat blijven doen, verandert er nooit iets. De problemen zijn groot, komen veelvuldig voor, en zijn ernstig. Je zult maar met je zoontje voor het eerst naar een wedstrijd gaan en dan maak je dat mee…"

Depla denkt onder meer aan een digitale meldplicht, vakken leeg houden na incidenten of puntenaftrek bij ongeregeldheden. Hij wijst onder meer naar ADO Den Haag, dat dit seizoen zes punten in mindering kreeg. "Bij die club heeft dat te maken met financieel wanbeleid, maar ook dat was lange tijd niet denkbaar", aldus Depla.

"Waarom zou je dit niet kunnen doen als een club de veiligheid niet kan garanderen in zijn stadion?", vraagt hij zich af. "Als er bij een dance-event in mijn gemeente zulke ongeregeldheden plaatsvinden, denk je dan dat ze hun vergunning behouden?"

Depla zegt 'niet direct hét antwoord te hebben'. "Maar we moeten dit met z'n allen blijven aanpakken, om te voorkomen dat die gasten zich onaantastbaar blijven wanen en de dienst blijven uitmaken in de stadions. We gaan alle opties verder onderzoeken. Het is niet meer uit te leggen. We zijn het zat", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties