"Eredivisie verschuift van voorbeeldcompetitie naar bananenrepubliek"

Het KNVB-gebouw in Zeist
Het KNVB-gebouw in Zeist Foto: © Orange Pictures

In het weekblad Voetbal International geeft verslaggever Tom Knipping zijn mening over de manier waarop het betaalde voetbal omgaat met het toenemende wangedrag van supporters. Hij luidt de noodklok en pleit voor een stevigere aanpak.

Volgens Knipping begint de Nederlandse Eredivisie het zorgenkind te worden van de UEFA. "De clubs haalden de laatste seizoenen aansprekende internationale resultaten, maar de goede prestaties worden overschaduwd door incidenten in de stadions."

Knipping somt een aantal dieptepunten uit het recente verleden op. "Na de aanval op een keeper bij PSV, de vechtpartij op de hoofdtribune bij AZ, het aanstekerincident met Davy Klaassen, een serie gestaakte wedstrijden, en een paar duels zonder publiek in Groningen, ging het vorige week mis bij FC Twente, toen na de 1-0 zege op Hammarby op de hoofdtribune een knokpartij uitbrak."

Bij het laatstgenoemde voorbeeld in Enschede noemt Knipping nog enkele zaken die vooraf gingen aan het vervelende incident op de hoofdtribune. "Algemeen directeur Paul van der Kraan vond het prematuur om conclusies te trekken, maar legde wel alvast de link met Hammarby-supporters die een minuut stilte verstoorden en met Hammarby-spelers die te lang gingen stilstaan voor de tribune waar het gevecht uitbrak. Ook waren sponsorkaarten die FC Twente volgens UEFA-eisen beschikbaar had gesteld aan de gasten, verspreid onder verkeerde Hammarby-lieden. Het kwam over als het zoeken naar excuses voor een structureel probleem: dat de veiligheid in Nederlandse stadions onvoldoende is gewaarborgd."

Knipping benoemt als oplossing de Engelse voetbalwet, die veel strenger is dan de Nederlandse. "De vraag is vooral of de politiek, clubs en bond bereid zijn om de investeringen te doen om van de papieren tijger iets te maken dat ook effectief is. Zolang dat matig het geval is, blijft het van incident naar incident hobbelen en verschuift het imago van de Eredivisie steeds verder op van voorbeeldcompetitie naar bananenrepubliek", besluit de verslaggever.

Lees meer:
0 reacties