FC Groningen-fan over 'awaydays': "Dit wordt nu van ons afgepakt"

Uitvak bij SC Heerenveen - FC Groningen
Uitvak bij SC Heerenveen - FC Groningen Foto: © Orange Pictures

De trouwe supporters van FC Groningen zijn woest. Korpschef Frank Paauw heeft aan alle gemeenten geadviseerd om geen uitfans van de Trots van het Noorden meer toe te staan, vanwege eerdere ongeregeldheden. FC Groningen-fan Thijs Faber (23) gaat gemiddeld twaalf keer per seizoen mee naar uitduels van FC Groningen en ziet dat de 'awayday' in gevaar komt.

"Ik heb mezelf nog nooit misdragen en nooit onveilig gevoeld in een uitvak", zegt Faber tegen De Telegraaf. "Natuurlijk is het te betreuren dat er bedreigingen geuit zijn, maar het lijkt mij dat de politie dan eerder onderzoek moet doen naar die mogelijk strafbare feiten en de eventuele daders, dan de mensen die niks kwaad hebben gedaan te straffen."

Faber zou de uitduels enorm missen. "Het is voor mij gewoon een heel belangrijke uitlaatklep in het weekend en onderdeel van mijn sociale netwerk. Sommige vrienden spreek je alleen maar in het stadion. En wat is er mooier dan met je vrienden de hele dag onderweg te zijn om je club te volgen?"

De supporter van FC Groningen gaat verder: "Voor de wedstrijd doe je alvast een drankje en eenmaal in het stadion sta je er echt met elkaar. Iedereen heeft er moeite voor moeten doen om daar te zijn en zingt daarom fanatiek mee. Dit wordt nu van ons afgepakt."

Het is nog niet duidelijk of alle gemeenten waar FC Groningen dit seizoen moet spelen de uitfans gaan verbieden. Faber vreest het ergste: "Er wordt gedaan alsof er allemaal criminelen in uitvakken zitten. Dat is heel krom. Want als een lid bij Vindicat iets verkeerd gedaan heeft, wordt toch niet direct de hele studentenvereniging gesloten?"

"Blijkbaar word je als voetbalsupporters anders behandeld. Natuurlijk moet het gedrag van die supporters beter, maar ook de politie en gemeenten moeten met een opener houding komen en niet meteen alles verbieden", aldus Faber.

Lees meer:
0 reacties