"FC Groningen is mijn club, SC Heerenveen is een jeugdliefde gebleven"

FC Groningen-fans tijdens de thuiswedstrijd tegen Willem II (2023)
FC Groningen-fans tijdens de thuiswedstrijd tegen Willem II (2023) Foto: © Pro Shots

Journalist Erik van den Berg heeft maar liefst tien jaar lang onderzoek gedaan naar de liederen van verschillende clubs. Tijdens dit onderzoek sprak hij met Bert Tinge.

Tinge is een gepensioneerde zanger die in het verleden zowel het clublied van FC Groningen als van SC Heerenveen maakte. Van den Berg beschreef het gesprek met Tinge in het Staantribune-boek Uit Volle Borst.

"FC Groningen is mijn club, maar Heerenveen is altijd een jeugdliefde gebleven", legt Tinge uit. "Tot de jaren negentig hoefde je ook niet te kiezen. FC Groningen was dé club van het noorden. Die speelde bijna altijd Eredivisie, terwijl Heerenveen pas vanaf de jaren negentig een vaste club op het hoogste niveau werd. Ze speelden bijna nooit tegen elkaar."

In 2015 kwam FC Groningen in de KNVB Beker-finale terecht. Vervolgens vroegen enkele Groningen-supporters zich af of het niet vreemd was dat hun clublied geschreven was door een Fries. "Ik werd op mijn vakantieadres gebeld om uitleg te geven. Ik geloof dat ik op het Griekse eiland Kos was, toen ik werd gebeld door een journalist. Ik zag de bui al hangen, want op sociale media kreeg ik van alles naar mijn hoofd. Dat was behoorlijk pittig, maar mijn zoon zei dat het over zou waaien", besluit Tinge.

Lees meer:
0 reacties