FC Groningen start met meidenvoetbal: "Internationals opleiden"

FC Groningen-logo in de Euroborg
FC Groningen-logo in de Euroborg Foto: © Pro Shots

FC Groningen start na de zomervakantie binnen de opleiding met meidenvoetbal. De Trots van het Noorden deed afgelopen seizoen een haalbaarheidsonderzoek naar het opzetten van vrouwenvoetbal bij de club en de uitkomsten hiervan zijn positief, zo meldt de club.

De club start dit seizoen met een tweetal trainingsgroepen en verwacht binnen vier jaar een volwaardig eerste vrouwenselectie met voornamelijk regionale speelsters te hebben. "FC Groningen heeft een groot achterland met veel potentie, ook voor jonge meiden die voetballen", reageert algemeen directeur Wouter Gudde.

Hij vervolgt: "Maar meiden met een voetbaldroom konden tot op heden nergens terecht. Daar gaat vanaf nu verandering in komen, wij pakken die verantwoordelijkheid. FC Groningen is een club waar iedereen kan groeien, jongens en meiden."

"Ook meiden kunnen gaan dromen van het spelen in Euroborg en misschien wel meer; de OranjeLeeuwinnen. Dat is onze ambitie, maar we doen het wel op onze eigen manier", aldus Gudde. De Groningers starten bewust met een eigen opleiding voor meiden.

"Door onderaan de piramide te beginnen bouwen we een fundament voor de toekomst met een gezonde businesscase. We starten we twee trainingsgroepen; één voor speelsters onder-12 en één voor speelsters onder-13 tot en met onder-15. We streven ernaar om over vier jaar een eerste vrouwenelftal te hebben", legt Gudde uit.

De meiden zijn welkom in de voorselectie als voorloper van de opleiding en kunnen deelnemen aan de programma’s van de open FC Groningen Voetbalschool. De speelsters die door FC Groningen geselecteerd worden en daadwerkelijk in de opleiding terechtkomen in één van de twee trainingsgroepen, gaan trainen bij FC Groningen en blijven in eerste instantie ook lid van hun eigen amateurvereniging.

De oudste groep (onder-13 tot en met onder-15) traint meerdere keren per week, voor de groep van speelsters onder-12 wordt één trainingsmoment per week bij FC Groningen gecreëerd. "De meiden die binnen onze Opleiding voetballen kunnen groeien door gebruik te maken van dezelfde topfaciliteiten als de jongens, dezelfde specialisten die we op het TopsportzorgCentrum hebben rondlopen en we werken met dezelfde leerlijnen."

"Presteren als Voetballer, Bewegen als atleet en Leven als topsporter. Uiteraard wel met oog voor de verschillende eigenschappen en kenmerken van vrouwen. Op deze manier zetten we dagelijks in op totale groei en ontwikkeling", geeft Gudde aan. De club wil uiteindelijk gaan zorgen voor een goede basis voor potentiële internationals.

"Het doel is om nieuwe Groningse internationals op te leiden, rolmodellen waar de volgende generaties weer tegen kunnen opkijken. Ik denk dat iedereen hiernaar uitkijkt en dat we op heel veel draagvlak kunnen rekenen binnen onze eigen gemeente en het gehele verzorgingsgebied. We kunnen niet wachten om te starten", besluit Gudde.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
8/01
Excelsior
16:45
FC Groningen
zo
15/01
FC Groningen
16:45
Feyenoord
zo
22/01
SC Heerenveen
12:15
FC Groningen
do
26/01
FC Groningen
18:45
SC Cambuur
zo
29/01
FC Volendam
14:30
FC Groningen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
12 Fortuna Sittard 14 -7 15
13 Vitesse 14 -13 13
14 Excelsior 14 -21 13
15 FC Groningen 14 -12 12
16 FC Emmen 14 -14 11
17 SC Cambuur 14 -13 8
18 FC Volendam 14 -26 6
Bekijk de hele stand