Han Berger: "We kregen al meteen stenen en tomaten naar ons hoofd"

Han Berger
Han Berger Foto: © Pro Shots

Han Berger was met zijn 25 jaar de één-na jongste hoofdtrainer in de Eredivisie toen hij aan de slag ging bij FC Utrecht. Ook zou hij hoofdtrainer worden van FC Groningen en met de Trots van het Noorden speelde hij een memorabele wedstrijd. Uit, tegen de Italiaanse grootmacht Internazionale. De Italiaanse ploeg moest voor straf de thuiswedstrijd op minimaal 300 kilometer van het eigen stadion spelen en kozen voor Bari, helemaal in het zuiden van Italië.

"We reden van ons hotel met de bus in dat stadion zo'n grote garage binnen", weet Berger zich in gesprek met het Dagblad van het Noorden te herinneren. "Zo eentje als je ook in De Kuip hebt. We wilden even op het veld kijken, maar het was zo stil. We dachten: blijkbaar weinig aanhang hier voor Inter, dat kan nog wel eens voordelig uitpakken voor ons."

"Nou, dat werd anders", gaat de oud-trainer verder. "We kwamen via zo'n luik het veld op. Het stadion bleek al helemaal vol te zitten en we kregen al meteen stenen naar ons hoofd, tomaten, muntstukken. Wij snel weer naar binnen. Bleek in Bari een van de meest fanatieke Inter-tifosigroepen te zitten. Ze waren daar helemaal gek van Inter."

Ook tijdens de wedstrijd werd de sfeer al snel grimmig. "Er werden bijvoorbeeld vuurpijlen afgeschoten, maar dan horizontaal, richting het vak met Groningen-aanhang; het vak waar onze mensen zaten, het vak waar mijn vrouw zat. Die sprak daarna de legendarische woorden: Han, dit was de eerste maar ook meteen de laatste Europese wedstrijd van je waar ik mee naartoe ga. Zij raakte niet gewond, maar anderen wel. Het was echt verschrikkelijk."

Lees meer:
0 reacties