Hans Nijland: "Dat doe je niet, je blijft van je buurvrouw af"

Hans Nijland haalde in 2002 Ron Jans als beginnend trainer naar FC Groningen. De oud-bestuurder nam een gok met het aantrekken van Jans, maar dat pakte heel goed uit voor de noordelingen.

"Wij stonden stijf onderaan", blikt Nijland terug bij VoetbalTijd. "Door het Dagblad van het Noorden werd er heel veel druk gelegd op het halen van een ervaren trainer en hadden een poll in de krant gezet. Ze vonden dat we Frans Adelaar moesten halen, maar hij moest 4,5 ton gulden per jaar verdienen. Maar dat was veel te veel geld voor ons. Toen zei ik tegen Henk Veldmate: we halen Ron Jans."

Nijland belde vervolgens Jans met de mededeling dat hij de nieuwe hoofdtrainer van FC Groningen kon worden. "Waarop Ron zei: als jullie vinden dat ik dat moet doen, wie ben ik dan? Dan moet ik dat maar gaan doen. Zo ging het echt. Hij was toen assistent-trainer van FC Emmen", aldus Nijland, die Jans een dag later bij hem thuis uitnodigde. Er werd tot diep in de nacht over voetbal gepraat.

"Je blijft van je buurvrouw af."
Hans Nijland

"Maar toen zei Ron: krijg ik ook salaris? Dat waren we helemaal vergeten", lacht Nijland. "Ik weet het nog precies en zei: ik had gedacht aan 120.000 gulden. Hij vroeg: is dat normaal voor een trainer in de Eredivisie? Ik zei: nee, daarmee ben je laagstbetaalde trainer van de Eredivisie, maar je begint net en komt van FC Emmen 2 en wij bieden jou deze kans. Als jij het goed doet, komt dan komt daar vanzelf een stapje bij."

Jans werd een dag later gepresenteerd bij FC Groningen. "Hij had een persconferentie zoals alleen hij dat kan. Hij pakte iedereen in met wijze teksten, maar ook humor en een open blik. En vanaf dat moment liep het als een trein bij FC Groningen. Hij is 8,5 jaar lang trainer/coach geweest van FC Groningen. Het was een van de betere periodes die FC Groningen heeft gekend."

Nijland heeft echter ook een minpunt over Jans. "Ik heb hem één ding kwalijk genomen, wat ik nooit zou doen. Hij ging van FC Groningen naar SC Heerenveen. Er zijn dingen in je leven, die doe je niet. Je blijft van je buurvrouw af. Bij SC Heerenveen heeft hij het niet goed gedaan en bij Standard Luik ook niet, maar dat is een hele lastige club. Maar bij PEC Zwolle heeft hij het geweldig gedaan en nu bij FC Twente doet hij het weer fantastisch. Dat is geen toeval."

Lees meer:
0 reacties