Te Wierik kritisch op VAR: ''Er is een te groot grijs gebied''

Ruim een halfjaar na de introductie van de VAR in de Eredivisie, is de Video Assistant Referee nog bijna wekelijks onderwerp van gesprek in de voetbalwereld. In een enquête van Voetbal International spreken alle Eredivisie-aanvoerder zich uit over de VAR, zo ook Mike te Wierik.

De aanvoerder van FC Groningen is kritisch en ziet weinig heil in de VAR. "Ik vind dat het eerder meer discussie oplevert dan minder", vertelt Te Wierik. "Als er niet één lijn in zit, dan is dat geen vooruitgang ten opzichte van het systeem zonder VAR. Soms wordt voor licht shirtjetrekken gefloten, maar Luuk de Jong kon een halve minuut worden vastgehouden zonder dat het consequenties had."

"Ander voorbeeld. Jerold Promes schopt Ritsu Doan doormidden, scheidsrechter Serdar Gözübüyük ziet het goed, maar draait de rode kaart toch nog terug na het bekijken van de beelden. Dat gaat er bij mij dan echt niet in. Als een scheidsrechter gewoon iets mist, is dat beter te accepteren, dan wanneer hij een fout maakt nadat de beelden zijn bekeken", is Te Wierik van mening.

We hebben heel goede scheidsrechters in Nederland", vervolgt de mandekker. "We krijgen niet voor niks de Champions League-wedstrijd Juventus tegen Atlético Madrid. Als de VAR wordt gebruikt om te bekijken of iets buitenspel is, begrijp ik het nog wel. Net als doellijntechnologie. Dat zijn situaties die je objectief kan beoordelen. Maar nu is er een te groot grijs gebied. Ik zie er alleen wat in als er rigoureus één lijn wordt getrokken, maar dat kan bijna niet, want het blijft mensenwerk."

Lees meer:
0 reacties