Jans: ''Ik ben hier niet naartoe gekomen om politiek te bedrijven''

Ron Jans vertrok afgelopen zomer bij FC Groningen en verhuisde naar Amerika waar hij aan de slag gaat als trainer bij FC Cincinnati. In gesprek met Voetbal International geeft hij de reden aan waarom hij voor de Amerikaanse ploeg heeft gekozen.

"Mijn eerste reactie was: Oh jee. Waar ligt Cincinnati? Wat is het voor club?", begint hij. "Ik ben gaan informeren bij mensen. Wat ik hoorde, was heel positief. Dat FC Cincinnati nu, in het eerste jaar als MLS-club, nog geen elftal heeft dat goed genoeg is om echt mee te doen. Maar dat er achter de schermen heel interessante ontwikkelingen gaande zijn. Het is een club in opbouw, dat spreekt me aan."

Zelf volgde Jans de sport in Amerika op afstand. "Ik wist dat de sport hier volop in ontwikkeling is, maar dat zie ik nu ook echt met eigen ogen. Cincinnati mag dan onderaan staan, er zaten gewoon 26 duizend mensen op de tribunes. En die zorgden voor een heel positieve sfeer. Dat zegt wel wat over de populariteit van het voetbal", blikt hij terug op zijn bezoek.

"Voorheen zag je hier ploegen altijd spelen op velden die ook worden gebruikt voor American Football, met van die lijnen overal. Dat is niet meer", vervolgt de oud-trainer van FC Groningen. "De stadions zijn mooi en er lopen al best wat goede spelers rond. Het niveau groeit elk jaar."

Eerder gaf de trainer aan niet in een land te willen werken met een verwerpelijk regime. "Overal gebeuren wel dingen waarmee je het niet eens bent. Maar Amerika is géén land van onderdrukking. Andere mogelijkheden heb ik wel voorbij laten gaan vanwege mijn principes. Ik ben hier voor het voetbal, daar zal ik me dus ook op concentreren. Daarom zal ik ook wat voorzichtig zijn om me in Amerika uit te spreken over Trump. Niet dat ik dat niet durf, maar ik ben hier niet naartoe gekomen om politiek te bedrijven", aldus Jans.

Lees meer:
0 reacties