Voormalig Groningen-scout: ''Hans, je wilt het niet weten. Half Europa zit hier op de tribune''

FC Groningen staat bekend om het scouten van grote talenten in het buitenland, om ze vervolgens weer met een mooie winst door te verkopen. Toch gaat dat steeds lastiger, blijkt uit een interview in het NRC.

Een voorbeeld van zo'n groot talent was Luis Suarez. Hans Nijland en Henk Veldmate gingen in 2006 naar Montevideo, waar ze vervolgens de enige club waren die er aan het scouten was. Suarez kwam in 2006 naar Groningen en blufte zich toen naar binnen. ''Als u kampioen van Nederland wilt worden, moet u mij kopen'', zei Suarez destijds. Groningen kocht hem voor anderhalf miljoen. Een jaar later ging hij voor acht miljoen naar Ajax.

Toch is dat nu allemaal niet meer mogelijk. Henk Veldmate ging in 2015 opnieuw naar Montevideo, maar constateerde toen dat hij niet de enige was en belde Nijland op. ''Hans, je wilt het niet weten. Half Europa zit hier op de tribune'', vertelde hij. Het goedkoop scouten van spelers lijkt daarmee verleden tijd.

De Groningers proberen dat op te vangen door het verbeteren van de jeugdopleiding. ''De toekomst ziet er goed uit. Er zijn tal van goede initiatieven bij FC Groningen'', besluit Nijland.

Lees meer:
0 reacties