Wetenschap bij FC Groningen: ''Voor de medische staf heel praktische informatie''

Wouter Frencken is als eerste echte wetenschapper aan een betaald voetbalclub verbonden. Frencken werkt bij FC Groningen en praat met Sport Knowhow XL over zijn werk en de rol van wetenschap in voetbal. 

Tegenwoordig werken er veel analisten bij Nederlandse clubs. Frencken ziet hen echter niet als wetenschappers. "Er werken meer analisten in het voetbal met een wetenschappelijke achtergrond, maar de meesten stellen zich niet op als wetenschapper", legt Frencken uit. "Een wetenschapper is altijd bezig met kennisontwikkeling en deling vanuit theorie. Bij FC Groningen doen we echt ons best om kennis te delen en uit te dragen. We werken ook samen met de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen."

Groningen besluit om informatie te delen, waar andere clubs informatie nog wel eens voor zichzelf houden om op die manier de concurrentie niet sterker te maken. "Iedereen doet onderzoek. Het gaat erom dat je de juiste vragen stelt en wat voor ons geldt, hoeft niet per se één-op-één voor andere clubs te gelden. Veel onderzoek is ook niet concurrentiegevoelig en we werken zelfs samen met andere clubs."

Frencken voetbalde zelf ook, in de jeugd van VVV-Venlod, maar koos uiteindelijk voor een wetenschappelijke carrière, die hem uiteindelijk bij Groningen deed belanden. "We doen medische analyses, wedstrijdanalyses, scouting. Het is multidisciplinair onderzoek dat wetenschappelijk interessant moet zijn, maar ook praktisch nut moet hebben. Daarbij sluiten we aan bij vragen van onze medische, technische en scoutingstaf. Je kunt bijvoorbeeld denken aan onderzoek naar het verband tussen de groeipatronen van kinderen in de jeugdopleiding en blessures. Uiteindelijk willen we iets zinnigs kunnen zeggen over de belastbaarheid van jeugdspelers tijdens een groeispurt. Dat is voor de technische en medische staf heel praktische informatie."

Lees meer:
0 reacties