''Willen weten aan welke knoppen we moeten draaien bij spelers''

0
''Willen weten aan welke knoppen we moeten draaien bij spelers''

FC Groningen is al jarenlang bezig met het uitzoeken van data van de spelers van de club, maar ze zijn nog lang niet uitgekeken. Ze willen zich steeds verder ontwikkelen door middel van meerdere systemen.

"Sommige gegevens, zoals een afstand rennen, kunnen eenvoudig worden gemeten. Dat soort informatie verzamelen we nu al een jaar of zes", legt Wouter Frencken, hoofd performance van FC Groningen, in gesprek met RTV Noord. "Tijdens de training lopen de spelers met meet- of GPS-vestjes. Dat zegt iets over wat er fysiek op het veld gebeurt. Wij vragen een speler bijvoorbeeld hoe goed hij is hersteld van de vorige dag."

"Maar ook hoe hij zich voelt na de laatste training. Voelt hij zich beter of slechter dan de dag ervoor? Een speler geeft op al die vragen een cijfer en zo verzamelen we een hele reeks aan gegevens. Stel dat een familielid van een voetballer ernstig ziek is, dan is dat ook bijvoorbeeld weer belasting wat weer effect kan hebben op het herstel van de speler", aldus Frencken.

Hij heeft een duidelijk doel voor de toekomst. "We hopen dat we straks in staat zijn om in een vroeg stadium te bepalen aan welke knoppen we moeten draaien om een speler zo lang mogelijk optimaal te laten presteren. Dat is voor ons als begeleidingsstaf natuurlijk heel interessant."

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!