FC Groningen is aansluiting met subtop kwijt; PEC eerste belager'

FC Groningen bracht vorige week de jaarcijfers van het vorige seizoen naar buiten. Die waren alles behalve positief. Voetbal International-journalist Tom Knipping denkt dat de Groningers eerder naar beneden dan naar boven kunnen kijken.

"Toen Nijland afgelopen zomer afzwaaide werd hij alom geprezen als de man die van een technisch failliete club een structurele subtopper had gemaakt. Daar is niks tegenin te brengen natuurlijk. Alleen was er de laatste jaren wel een dalende tendens waarneembaar. Vraag is nu of hij ook daadwerkelijk een subtopper heeft achtergelaten", zegt Knipping.

Afgaande op de cijfers lijkt dat niet het geval. Knipping: "Eerder een middenmoter die zijn best zal moeten doen om in het linkerrijtje te finishen. In 2018 eindigde FC Groningen al eens als twaalfde. Gezien het feit dat de club in de achteruit staat terwijl andere clubs zich wel doorontwikkelen, zou dat de komende jaren nog wel vaker het geval kunnen zijn."

Hij kijkt naar de salarisuitgaven. "Dat zijn altijd goede ranglijstvoorspellers. Met tien miljoen ligt FC Groningen inmiddels mijlenver achter op AZ en Vitesse. FC Utrecht moet zijn cijfers nog publiceren, maar gezien de ontwikkelingen die we daar de laatste jaren hebben gezien, staat wel vast dat ook die club hogere salarissen betaalt. Intussen heeft PEC Zwolle een investeringsplan uitgerold om daarmee betere lonen te kunnen bieden."

"PEC is de eerste belager", meent Knipping. "Met juist een heel goedkoop stadion, een kleinere organisatie en de inkomsten van het investeringsplan, zouden de Zwollenaren de Groningers binnenkort kunnen aftroeven op de spelersmarkt."

Om nog mee te doen met de subtop moet het voetbalbudget volgens Knipping drastisch omhoog. "Dat moet vooral gebeuren door de inkomsten te verhogen, want aan de kostenkant is aan weinig knoppen te draaien. FC Groningen betaalt flink aan een duur stadion en een duur trainingscomplex. Bijna geen club in de Eredivisie is procentueel zoveel geld kwijt aan de accommodaties als FC Groningen."

Lees meer:
0 reacties