Gudde kijkt naar Munsterman: ''Dat heeft hij in ieder geval goed gedaan''

Wouter Gudde ziet dat er bij de meeste thuiswedstrijden van FC Groningen veel 'groene', dus lege stoeltjes zichtbaar zijn. Daar wil de algemeen directeur verandering in brengen door het evenement interessanter te maken.

Gudde noemt een aantal voorbeelden. "Je kan alles vinden van Joop Munsterman wat je wilt, maar wat hij in ieder geval wel goed heeft gedaan, is dat FC Twente zich onder zijn leiding wel echt heeft verankerd in de samenleving daar", vertelt de algemeen directeur in gesprek met Voetbal International. "Bijna elk dorp heeft wel een eigen supportersvereniging. Of groepen mensen die samen naar het stadion gaan. Waarom bleef het zo druk bij Twente, ook toen ze waren gedegradeerd? Nou, dáárom dus."

"NAC Breda is ook een voorbeeld van dat het niet alleen om voetbal hoeft te draaien om een stadion vol te krijgen. Het draait officieel wel om winnen, maar die club heeft wel iets gecreëerd waardoor het leuk is om naar het stadion te gaan, ongeacht de sportieve prestaties." FC Groningen moet daar volgens Gudde ook stappen in gaan maken. "In feite komt het erop neer dat wij elke twee weken het leukste evenement van Noord-Nederland organiseren. Wat ik wil zeggen, is dat wat in Twente kan, hier ook moet kunnen."

De algemeen directeur gaat nog even verder: "Delfzijl, Stadskanaal, Appingedam, Veendam… Je hebt hier na Amsterdam de meeste start-ups, er zijn zestigduizend studenten, je hebt de Eemshaven, de energietransitie. Maar ook de aardbevingsproblematiek en echte armoede in Oost-Groningen. Zoveel thema’s waarmee je als club iets moet kunnen doen, of een rol spelen. FC Groningen heeft een stad en een hele provincie, een veel groter achterland dan AZ of Vitesse, alleen presteren die structureel wel beter dan wij", besluit Gudde.

Lees meer:
0 reacties