Nijland: ''Heb mij echt grote zorgen gemaakt hoe het verder moest''

0
Nijland: ''Heb mij echt grote zorgen gemaakt hoe het verder moest''

Vanwege het coronavirus ligt het Nederlandse profvoetbal op dit moment stil. Veel clubs kunnen in de problemen gaan komen, mocht deze crisis te lang aanhouden. Ook voormalig algemeen directeur Hans Nijland verwacht dat Eredivisie-clubs in de problemen gaan komen.

"Het is verschrikkelijk wat er momenteel gebeurt. Er is veel leed en voetbal komt dan echt pas op de zoveelste plaats, maar deze crisis gaat de clubs heel hard raken", vertelt Nijland in gesprek met de NOS.

"Je moet niet vergeten dat de salarispost van spelers en trainers tot ongeveer 65 procent van de begroting kan oplopen. Het is eigenlijk de enige post waarop clubs echt kunnen bezuinigen. De koffiejuffrouw wegsturen, zet weinig zoden aan de dijk."

De laatste ramp die de clubs in het betaalde voetbal raakte was de bankencrisis in 2008, 2009 en 2010. AZ werd in 2009 kampioen, maar zag vervolgens de DSB Bank van Dirk Scheringa omvallen. "De schok was groot. Ik heb me destijds echt wel grote zorgen gemaakt hoe het verder moest", blikt Nijland terug.

"Je zag sponsors in surseance van betaling belanden, failliet gaan. Dat raakt je als club. Business-seats werden opgezegd of werden niet verkocht."

Nijland verwacht wel dat veel clubs het zullen redden. "Gezonde clubs zullen het redden. Bij de kredietcrisis was het ieder voor zich, nu is de solidariteit groot onder de clubs. Afhankelijk hoelang deze situatie duurt, zal het voor sommige clubs lastiger worden om te overleven", aldus Nijland.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zondag 15 maart 2020
14:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›