'In de rust hoorde ik dat Virgil van Dijk een amateur was''

Grads Fühler gaat bij FC Emmen aan de slag als technisch adviseur van het scoutingsapparaat. De meesterscout staat bekend als 'ontdekker' van Virgil van Dijk, maar vindt dat vooral toeval.

"Ik hou er niet van om de verhalen mooier en groter te maken dan ze zijn", zegt Fühler in gesprek met de NOS. "Ik zou 's avonds een wedstrijd in België gaan kijken, maar pakte die middag onderweg nog even de wedstrijd van Willem II A1 tegen PSV A1 mee. Virgil heerste, won elk kopduel. Hij was wat flegmatiek, maar waarschijnlijk ook omdat het hem zo makkelijk afging."

"Na een helft was ik al overtuigd", vervolgt de scout. "In de rust hoorde ik dat hij amateur was, nog niet eens met het eerste had meegetraind. De week daarna is Henk Veldmate nog eens gaan kijken en twee dagen daarna zat Virgil met zijn moeder in Groningen om een contract te ondertekenen."

Fühler wist met Veldmate (technisch manager) en Hans Nijland (algemeen directeur) ook Luis Suarez naar FC Groningen te halen. "Hans was enorm slagvaardig. Hij had Suárez al een keer zien spelen, maar die raakte geblesseerd toen we er voor een tweede keer heen wilden. Hans heeft toen gewoon het risico genomen en meteen het geld op tafel gelegd, overtuigd als hij was van zijn talenten."

De meesterscout kent echter ook de keerzijde. "Ken je Femi Ajilore nog? Die hebben we allemaal wel zes keer bekeken. Allemaal enthousiast. Iets van 3,3 miljoen euro voor neergelegd. En dan komt het er niet uit. Ook die komt op mijn conto, hoor."

Lees meer:
0 reacties