Een minder mooie zijde van het voetbal

0
Een minder mooie zijde van het voetbal

Nederlandse voetbalfans schreeuwen 'Hamas, Hamas, Joden aan het gas'

Natuurlijk was de directeur van Vitesse, Pascal van Wijk, er als de kippen bij om het gezang te veroordelen. Dit kan namelijk niet getolereerd worden in het voetbal. De Nederlandse politie onderzoekt nu de beelden van een fanfarebijeenkomst voorafgaand aan een voetbalwedstrijd tussen twee Nederlandse teams vorige week, waarbij fans "Hamas, Hamas, Joden aan het gas" scandeerden.

Het incident, dat voor het eerst werd gemeld door De Gelderlander en het Jewish Telegraphic Agency, vond plaats op 14 april tijdens een bijeenkomst voorafgaand aan een wedstrijd tussen de Arnhemse voetbalclubs Vitesse en Ajax die zondag in Amsterdam plaatsvond.

Het gezang kwam van fans van Vitesse tegen Ajax, waarvan de spelers en supporters al lang liefkozend "de Joden" worden genoemd, dit vanwege de grote Joodse aanhang van het team en de rijke geschiedenis van Joden in Amsterdam. Volgens JTA is het gezang de laatste jaren steeds gebruikelijker geworden.

Helaas niet het eerste racistische incident
Anterrorismecampagnevoerders krijgen het steeds drukker. De bezorgdheid over racisme, vreemdelingenhaat en extreem-rechtse activiteiten in en rond voetbalstadions heeft een hoogtepunt bereikt. Hoewel het de laatste jaren erger lijkt te worden, is dit helaas iets van alle tijden.

In Italië hebben de beruchte fans van Lazio Rome tijdens hun thuiswedstrijd tegen Dinamo Boekarest de spelers van de tegenpartij beschimpt met racistisch gezang. Ook hebben zij de Senegalese international Dame N'Doye tijdens een vriendschappelijke wedstrijd met Panathinaikos racistisch mishandeld en aangevallen. Supporters van Newcastle United hebben islamofobe scènes gezongen tegen Middlesbrough-spits en Egyptische superster Mido, die beledigd werd met verwijten dat hij een terrorist was en hoongelach als "Mido, hij heeft een bom, weet je wel". In Hongarije merkte voormalig bondscoach Kalman Meszoly tijdens een televisie-interview over Afrikaanse spelers bij Hongaarse clubs op: "Ze zijn nog maar nauwelijks uit de bomen geklommen". Toen Kroatië in Sarajevo tegen Bosnië en Herzegovina speelde, vormden Kroatische fans een menselijk U-symbool dat de fascistische Ustase-beweging voorstelde die verantwoordelijk was voor de massamoord op Serviërs, Joden en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Andere incidenten zijn gemeld uit Oostenrijk, Duitsland, Litouwen, Montenegro, de Russische Federatie, Schotland, Servië en Slowakije.

Oorzaak
Dat dit allemaal veel te ver gaat moge inmiddels duidelijk zijn. Toch wordt er soms te veel gekeken naar de oorzaak en niet naar een mogelijke oplossing. Als dit tot halt gebracht kan worden, hoeft het niet meer uit te maken waar het vandaan komt. Voetbal is namelijk van ons allemaal en we moeten er samen van kunnen genieten. Gelukkig is in 2001 FARE opgericht, deze biedt financiele ondersteuning en heeft al veel anti-racisme projecten van de grond weten te krijgen. Dit is alleen maar toe te juichen en we hopen van harte dat het de gewenste impact zal hebben. In het voetbal is er namelijk geen plaats voor racisme.

Ben je het zat?
Kun je niet meer tegen het racisme, het gepraat erover of iets anders dat je dwarszit uit de voetbalwereld. Bezoek dan deze site en er gaat een wereld voor je open. Hier vind je namelijk casino's waarin de de beste videoslots kunt spelen met een voetbalthema. Zo speel je wel je favoriete spel, maar zonder al het gedoe eromheen.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!