Nijland over miljoenentransfer: ''De deal dreigde niet door te gaan''

0
Nijland over miljoenentransfer: ''De deal dreigde niet door te gaan''

Voormalig FC Groningen-directeur Hans Nijland kijkt met smart naar de transferdeadline op dinsdag 6 oktober. Zo blikt hij ook terug op de transfer van Tim Matavz.

"Het was de allerlaatste dag van de window, een gevalletje deal or no deal. Alles draaide om Tim Matavz. Vier jaar eerder hadden we hem voor ruim een miljoen euro in Slovenië opgepikt. Een ontzettend talentvolle spits, maar het kwam er maar moeizaam uit. Hij kwam op zestien-, zeventienjarige leeftijd in Groningen terecht en leerde daar de Groningse studentes kennen. Dat vond hij in die tijd veel interessanter", zegt Nijland tegenover Voetbal International.

Nijland weet nog goed dat iedereen twijfelde aan de spits. "Er waren twijfels. We stonden op het punt zijn contract te ontbinden en ons verlies te nemen. Henk Veldmate is vervolgens flink met hem aan de slag gegaan. Tim viel in, pikte een doelpuntje mee en werd basisspeler. In 2011 was er veel belangstelling, waaronder van PSV. Die onderhandelingen duurden heel de maand augustus. PSV zat er met Marcel Brands en Peter Fossen strak in, ik deed de besprekingen namens FC Groningen en gaf ook weinig speelruimte."

"Wij wilden per se zes miljoen euro, PSV wilde maar vijf miljoen betalen. De deal dreigde niet door te gaan. Financieel directeur Erik Mulder was destijds op vakantie en belde dagelijks nerveus op: 'Is die deal al rond?' Maar dat was-ie niet. Ergens begreep ik hem wel: wij hadden dat geld gewoon ontzettend hard nodig. Tegelijkertijd wil je niet toegeven. En dan wil het nog weleens klappen."

"Vervolgens werd 31 augustus de grote dag. Samen met Erik ben ik een telefonische vergadering met Marcel en Peter ingegaan. Dat belletje duurde uren en uren. Pas laat op de avond, tegen 22.00 uur, kwam het rond. We kregen 5,3 miljoen. Daarnaast bedongen we een prestatiebonus, waardoor het bedrag zou oplopen tot zes miljoen. Eigenlijk was het een gegarandeerde bonus; vóór het einde van zijn PSV-contract zouden we het restant krijgen. Het waren slopende onderhandelingen, maar we hadden onze broodnodige zes miljoen binnen", besluit Nijland.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!