Nijland: "Heb hem met een glas wijn overtuigd niet naar CSKA te gaan"

Hans Nijland
Hans Nijland Foto: © Orange Pictures

Ritsu Doan vertrok de afgelopen zomer naar de Bundesliga, maar brak in Europa door bij FC Groningen. De Japanner kon na een jaar al vertrekken naar CSKA Moskou, maar bestuurder Hans Nijland wist de Japanner te overtuigen om in Groningen te blijven. Nijland kan zich de periode van Doan in Groningen nog goed voor de geest halen.

"Ik vertrouwde blind op Carlos Aalbers en ik zat diezelfde avond nog in het vliegtuig. De volgende dag waren we in Japan en hebben we de deal gesloten. Zo snel kan het gaan soms", vertelt voormalig bestuurder van FC Groningen Hans Nijland aan de NOS. Doan werd ten tijde van de transfer naar Groningen in Japan vergeleken met Messi. "Een vergelijking met Messi is natuurlijk onzin, maar ik snap het wel. De lengte, zijn linkerpootje, de slimheid en techniek, het komt zeker overeen."

Doan speelde bij FC Groningen, toen na een jaar CSKA Moskou hem een aanbieding van een miljoen euro per jaar deed. "Ik zat op een zomerse dag gezellig een wijntje te drinken met mijn vrouw in de tuin en ineens stapt dat kleine Japannertje bij mij over het tuinhek", herinnert Nijland zich.

"We zaten ruim een uur te praten, toen ik zei: 'Grote vriend, welke eer verschaft het mij dat jij bij mij langskomt? Jij komt niet langs omdat je de algemeen directeur zo'n aardige kerel vindt, neem ik aan? Toen kwam het hoge woord eruit", gaat Nijland verder. "Hij kwam niet met zijn makelaar, maar wilde het zelf met mij bespreken. Dat tekent hem. We hebben toen een glas wijn gedronken en ik heb hem overtuigd om niet naar CSKA Moskou te gaan."

Doan kwam bij PSV terecht, waar hij lang geen basisspeler was. Toch knokte hij zich terug in Eindhoven. "Hoe hij met die moeilijke situatie omging, typeert hem echt. Het verbaasde me overigens dat hij het in eerste instantie niet redde bij PSV. En ook bij Japan moet hij zich continu bewijzen, want hij is geen onbetwiste basisspeler. Ondanks zijn goals tegen Spanje en Duitsland", aldus Nijland.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
5/02
FC Groningen
16:45
FC Twente
za
11/02
PSV
20:00
FC Groningen
za
18/02
FC Groningen
18:45
FC Emmen
za
25/02
FC Groningen
16:30
Excelsior
za
4/03
Feyenoord
20:00
FC Groningen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
12 Fortuna Sittard 18 -9 19
13 Vitesse 19 -12 19
14 Excelsior 18 -20 19
15 FC Emmen 19 -19 15
16 FC Volendam 18 -24 13
17 SC Cambuur 18 -18 12
18 FC Groningen 18 -19 12
Bekijk de hele stand