Nijland over FC Groningen-deal: "Twintig procent was voor Bassie"

Hans Nijland onderhandelde als directeur van FC Groningen vaak met FC Twente. Zo verkocht de oud-bestuurder in de zomer van 2014 Dusan Tadic aan de club uit Enschede.

"Dat was prachtig", blikt Nijland terug bij VoetbalTijd. "Er is heel veel over Joop Munsterman gezegd, maar ik heb alleen maar goede ervaringen met Joop. Natuurlijk is het een man met een ongelofelijk grote waffel en is hij zeer charismatisch. Hij pakt alles en iedereen in. Maar Joop belde me op en zei: Hans we zijn geïnteresseerd in Tadic. Ik zei: Joop, dat begrijp ik. De hele wereld is geïnteresseerd in Tadic."

Nijland kan zich dat moment nog goed herinneren. "Joop wilde afspreken op een geheime locatie, dus we spraken af bij Hotel ten Cate in Emmen. Daar kwam hij met Aldo van der Laan en ik was daar met Henk Veldmate. We reden er naartoe en ik zei onderweg tegen Henk: we beginnen gelijk met een hoog doorverkooppercentage. Ik vergeet het nooit weer. Gebruikelijk is tien procent, maar ik riep aan tafel: Joop, we willen twintig procent. Toen zei Joop: dat is akkoord. Ik dacht gelijk: potverdorie, hadden we nu maar dertig procent geroepen", lacht Nijland.

"Er gaat nooit meer speler van FC Groningen naar FC Twente voor dat bedrag."
Hans Nijland

"Maar toen gingen we onderhandelen en daar kwam toen een onwaarschijnlijk bedrag uit", vervolgt de oud-directeur van FC Groningen. "Nu zul je zeggen dat het voor Tadic niet veel is, maar toen kwam er tussen FC Groningen en FC Twente zeven miljoen euro uit. Dat is idioot veel geld. Ik ga nu zeggen: er gaat nooit meer speler van FC Groningen naar FC Twente voor dat bedrag. Dat gaat niet meer gebeuren."

"Het werd allemaal in termijnen betaald. Maar die twintig procent doorverkoop kwam ons geweldig van pas, want daarna ging hij van FC Twente naar Southampton", aldus Nijland. Southampton betaalde naar verluidt veertien miljoen euro voor Tadic. "En twintig procent was voor Bassie", knipoogt Nijland. "Oftewel voor FC Groningen. Dus uiteindelijk was dat een goudgerande deal."

Nijland is vol lof over de manier waarop Munsterman en Van der Laan handelden. "Die onderhandelingen hoefden we niet op een bierviltje te zetten. Dat was gewoon: dit is de deal, zo doen we het en geen flauwekul. Natuurlijk sturen de financiële mensen een paar dagen later de contracten, maar dat klopte dan ook allemaal precies. Joop was een hemelbestormer, maar naar mij en ons toe kwam hij altijd correct over. Dat geldt ook voor Aldo. Die heb ik recent nog even gesproken en dat is topzakenman. Wij hebben er geen slechte ervaringen mee."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
5/02
FC Groningen
16:45
FC Twente
za
11/02
PSV
20:00
FC Groningen
za
18/02
FC Groningen
18:45
FC Emmen
za
25/02
FC Groningen
16:30
Excelsior
za
4/03
Feyenoord
20:00
FC Groningen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
12 Fortuna Sittard 18 -9 19
13 Vitesse 19 -12 19
14 Excelsior 18 -20 19
15 FC Emmen 19 -19 15
16 FC Volendam 18 -24 13
17 SC Cambuur 18 -18 12
18 FC Groningen 18 -19 12
Bekijk de hele stand