Nieuws - FCGFans https://www.fcgfans.nl/rss/nieuws FCGFans ''Als supporters staan wij niet negatief tegenover de komt van investeerders'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/bestuur-beleid/158741/als-supporters-staan-wij-niet-negatief-tegenover-de-komt-van-investeerders https://www.fcgfans.nl/nieuws/bestuur-beleid/158741/als-supporters-staan-wij-niet-negatief-tegenover-de-komt-van-investeerders FC Groningen wil graag weer aansluiten bij de subtop en kijkt uit naar een avond Europees voetbal in het stadion. Daarvoor moet de club echter wel extra geld binnenkrijgen, zo weten ook de supporters. 

''Als supporters staan wij niet negatief tegenover de komst van private investeerders. Zolang de FC maar zeggenschap houdt. Het verkopen van 51% van de aandelen is funest; niet doen! En betrek ook de achterban bij de besluitvorming'', zo vertelt de voorzitter van supportersvereniging FC Groningen, John de Jonge in FC Groningen Journaal. Volgens hem gaat het niet alleen om prijzen en resultaat, maar ook over clubliefde.

''De club is meer dan alleen punten en munten. Het gaat ook om de beleving, het raamwerk en het DNA van de club. Daar moeten wij ook over nadenken.'' De Jonge vraagt zich hardop af of succes belangrijk genoeg is om de club te verkopen. ''Wij willen allemaal dat de FC succes heeft en Europees voetbal is geweldig. Als dat alleen kan door de club te verkopen, moeten we ons wel de vraag stellen of dat het waard is. Het is positief dat de club dit in ieder geval breed bespreekbaar maakt met de achterban.''

]]>
Sun, 18 Mar 2018 10:04:00 +0100
Heerenveen kan profiteren van seizoen FC Groningen: ''Het gaat om serieus geld'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/bestuur-beleid/158967/heerenveen-kan-profiteren-van-seizoen-fc-groningen-het-gaat-om-serieus-geld https://www.fcgfans.nl/nieuws/bestuur-beleid/158967/heerenveen-kan-profiteren-van-seizoen-fc-groningen-het-gaat-om-serieus-geld Elke club in de eredivisie ontvangt televisiegelden. Hoeveel je krijgt hangt echter af van de positie op de ranglijst van de laatste tien seizoenen. Door de slechte prestaties van FC Groningen kan Heerenveen sterk profiteren. 

Eindigt Heerenveen in de eredivisie minimaal zeven plaatsen boven FC Twente en drie boven FC Groningen, dan stijgt de ploeg in het televisiegelden-klassement twee plekken, van negen naar zeven. De tv-inkomsten nemen dan volgend seizoen toe van 2,9 miljoen naar zo'n 4,2 miljoen euro. De Tukkers gaan dan logischerwijs minder geld krijgen, zo meldt de Leeuwarder Courant

''Het gaat om serieus geld de komende tijd", zegt algemeen directeur Luuc Eisenga van de Friezen. ''Dat is ook bekend bij de technische staf: een kleine anderhalf miljoen euro is op onze netto omzet een enorm bedrag." Doordat de stand meespeelt in de hoeveelheid geld die elke ploeg krijgt is het lastig om beleid te maken volgens Eisinga. 

''Ik zou wel een systeem willen dat zorgt voor wat meer stabiliteit. Je zou het geld best evenrediger kunnen verdelen, met daarbij de verplichting voor alle clubs om het goed te investeren. In de jeugdopleiding bijvoorbeeld. Je zou daar een minimum-kwaliteitseis aan kunnen vastplakken." 

]]>
Sat, 17 Mar 2018 23:00:00 +0100
Jong FC Groningen nipt onderuit tegen koploper Spakenburg https://www.fcgfans.nl/nieuws/overige-elftallen/159019/jong-fc-groningen-nipt-onderuit-tegen-koploper-spakenburg https://www.fcgfans.nl/nieuws/overige-elftallen/159019/jong-fc-groningen-nipt-onderuit-tegen-koploper-spakenburg Jong FC Groningen heeft vanmiddag niet kunnen winnen in eigen huis van SV Spakenburg. De koploper had het erg lastig in Groningen, mede door de wind, maar wist wel drie punten mee te nemen: 1-2.

De eerste twintig minuten speelden zich vooral af op het middenveld, maar daarna vielen er drie doelpunten in twaalf minuten. De eerste kwam op naam van Beijer die wist binnen te koppen. De gelijkmaker viel tien minuten later, Browne schoot knap raak van twintig meter. De gelijke stand duurde nog geen twee minuten, want Ties profiteerde van geschutter achterin bij de Groningse beloften. 

In de tweede helft zette Jong FC Groningen aan, maar de Spakenburgers hielden knap stand. In de laatste twintig minuten was het voornamelijk éénrichtingsverkeer. De beloften verdienden zeker een punt, maar de koploper hield voet bij stuk. Jong FC Groningen blijft hangen in de subtop, Spakenburg staat ruim bovenaan met zes punten voorsprong. 

]]>
Sat, 17 Mar 2018 17:25:03 +0100
''De kwestie Kemkers was niet zo gelopen als Ron Jans niet was teruggekeerd'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/bestuur-beleid/159016/de-kwestie-kemkers-was-niet-zo-gelopen-als-ron-jans-niet-was-teruggekeerd https://www.fcgfans.nl/nieuws/bestuur-beleid/159016/de-kwestie-kemkers-was-niet-zo-gelopen-als-ron-jans-niet-was-teruggekeerd De afgelopen week stond bij FC Groningen voornamelijk in het teken van Gerard Kemkers. De manager van topsport en talentenontwikkeling vertrekt in september wegens verschil van inzicht. Sportjournalist Piet van Dijken van het DvhN vindt dat de ellende al begon bij de aanstelling van Ron Jans.

De vraag was vooral of een schaatscoach wel past in de voetballerij. ''Er zijn genoeg voorbeelden waar het wel lukt'', schrijft Van Dijken in het DvhN. ''Ik wil ook zeker niet voorbijgaan aan de kwaliteiten van Gerard Kemkers, want daar twijfel ik niet aan. Ik denk dat hij goede dingen voor de club had kunnen doen en ook heeft gedaan.''

Toch had Van Dijken wel twijfels. ''Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik soms niet precies wist wat hij deed, terwijl ik de club goed ken. De kwestie Kemkers was niet zo gelopen als Ron Jans niet was teruggekeerd. Jans had zelf ook niet terug moeten keren en Hans Nijland had hem niet moeten halen.''

]]>
Sat, 17 Mar 2018 16:28:16 +0100
Matchday: Jong FC Groningen ontvangt koploper Derde Divisie https://www.fcgfans.nl/nieuws/overige-elftallen/158989/matchday-jong-fc-groningen-ontvangt-koploper-derde-divisie https://www.fcgfans.nl/nieuws/overige-elftallen/158989/matchday-jong-fc-groningen-ontvangt-koploper-derde-divisie Subtopper Jong FC Groningen krijgt koploper Spakenburg op visite. De ploeg uit het vissersdorp kan bij winst uitlopen op naaste belager Jong Almere City FC. De beloften uit Groningen kunnen de stap naar de top misschien nog maken, dan moet er in ieder geval vandaag gewonnen worden van Spakenburg.

Opstelling Jong FC Groningen: Hoekstra, Atuna, Riksman, Ploem, Kramer, Absalem, Oldenburger, Postma, Browne, Breij, Donald

]]>
Sat, 17 Mar 2018 14:34:59 +0100
Discussie na vertrek Kemkers: ''Daarmee kan het voetbal een kwaliteitsimpuls krijgen'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/bestuur-beleid/158948/discussie-na-vertrek-kemkers-daarmee-kan-het-voetbal-een-kwaliteitsimpuls-krijgen https://www.fcgfans.nl/nieuws/bestuur-beleid/158948/discussie-na-vertrek-kemkers-daarmee-kan-het-voetbal-een-kwaliteitsimpuls-krijgen Gerard Kemkers heeft aangegeven niet verder te gaan bij FC Groningen en dat leidde tot een discussie afgelopen week. Hoort een schaatscoach wel thuis in het voetbal?

''Dat ligt eraan wat hij te melden heeft'', zegt Hans Westerhof, oud-trainer van FC Groningen, in het Dagblad van het Noorden. ''We moeten er in de voetballerij van af dat we denken dat mensen buiten het voetbal niets toe te voegen hebben. Kijk, een schaatscoach in de dug-out heeft weinig zin, maar als het gaat om pieken naar een toernooi of belangrijke fase in de competitie, kan het voetbal er veel van leren.''

Arjen Taaij, coach van de volleyballers van Abiant Lycurgus is het eens met Westerhof. ''Ik heb het hier uitgebreid over gehad met mijn assistent Gerard Smit. De voetbalwereld heeft veel baat bij mensen uit andere sporten. Veel elementen van sporten zijn vergelijkbaar. De ervaringen van een schaatscoach kunnen getransformeerd worden naar het voetbal. Daarmee kan het voetbal een kwaliteitsimpuls krijgen.''

Tot slot Piet van Dijken, journalist en supporter van FC Groningen: ''Er zijn genoeg voorbeelden waar het wel lukt. Ik wil ook zeker niet voorbijgaan aan de kwaliteiten van Gerard Kemkers, want daar twijfel ik niet aan. Ik denk dat hij goede dingen voor de club had kunnen doen en ook heeft gedaan. Al moet ik ook eerlijk zeggen dat ik soms niet precies wist wat hij deed, terwijl ik de club goed ken. De kwestie Kemkers was niet zo gelopen als Ron Jans niet was teruggekeerd. Jans had zelf ook niet terug moeten keren en Hans Nijland had hem niet moeten halen'', besluit hij.

 

]]>
Sat, 17 Mar 2018 12:48:00 +0100
Met een goed gevoel naar Alkmaar: ''De stemming in de groep was al goed, maar is nu nog beter'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158944/met-een-goed-gevoel-naar-alkmaar-de-stemming-in-de-groep-was-al-goed-maar-is-nu-nog-beter https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158944/met-een-goed-gevoel-naar-alkmaar-de-stemming-in-de-groep-was-al-goed-maar-is-nu-nog-beter Na de goede overwinning op PEC Zwolle heeft FC Groningen vertrouwen getankt voor de wedstrijd tegen AZ. Na vier gelijke spelen op rij was de eerste overwinning van 2018 een feit.

''De stemming in de groep was al goed, maar is nu nog beter", zegt Faber, die voor de derde keer op rij in dezelfde opstelling gaat spelen, in het Dagblad van het Noorden. ''We hebben tegen PEC duidelijk vertrouwen getankt. We moeten op dezelfde manier tegen AZ spelen. Het is niet makkelijk om daar te winnen, maar des te mooier de uitdaging om met een goed resultaat naar huis te gaan. We moeten durven voetballen."

FC Groningen moet het nog stellen zonder de geblesseerde Kasper Larsen en Ludovit Reis zal waarschijnlijk op de bank beginnen, nadat hij voor het eerst sinds zijn blessure weer bij de wedstrijdselectie zit. ''We brengen hem rustig terug. Hij doet het goed, maar is nog heel jong en gaat ook nog gewoon naar school. We moeten zuinig op Ludovit zijn", besluit Faber.

]]>
Sat, 17 Mar 2018 12:14:00 +0100
Faber lovend: ''Hij bezit waardevolle informatie die voor elke club bruikbaar kan zijn'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/bestuur-beleid/158940/faber-lovend-hij-bezit-waardevolle-informatie-die-voor-elke-club-bruikbaar-kan-zijn https://www.fcgfans.nl/nieuws/bestuur-beleid/158940/faber-lovend-hij-bezit-waardevolle-informatie-die-voor-elke-club-bruikbaar-kan-zijn Afgelopen week werd duidelijk dat manager topsport en talentontwikkeling Gerard Kemkers FC Groningen gaat verlaten. Na de officiële opening van het Topsportzorgcentrum gaan Kemkers en Groningen uit elkaar.

Trainer Ernest Faber wil er niet al te veel over kwijt en vindt het een zaak van de directie. ''Het staat buiten mij en is iets voor de toekomst. Maar ik vind wel dat Gerard heel waardevolle informatie bezit die voor elke club bruikbaar kan zijn", zegt Faber in het Dagblad van het Noorden. 

''Zijn kennis over pieken op het juiste moment, zoals hij dat jarenlang gewend was in de schaatswereld, kunnen we in de voetbalwereld bijvoorbeeld goed gebruiken. Nogmaals: de keuze van de club staat buiten mij. Maar ik mag Gerard niet alleen als persoon. Ik waardeer ook zeker zijn kwaliteiten'', aldus Faber.

]]>
Sat, 17 Mar 2018 11:27:00 +0100
Trotse vader Hateboer: ''Ik kreeg alleen een appje met de woorden: 'Ik zit erbij''' https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/158934/trotse-vader-hateboer-ik-kreeg-alleen-een-appje-met-de-woorden-ik-zit-erbij https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/158934/trotse-vader-hateboer-ik-kreeg-alleen-een-appje-met-de-woorden-ik-zit-erbij Oud FC-Groningen-verdediger Hans Hateboer kreeg deze week mooi nieuws van bondscoach Ronald Koeman. Voor het eerst mocht hij deel uitmaken van de selectie van het Nederlands Elftal. 

''Ik heb nog niet eens de kans gekregen om hem te spreken, ik kreeg alleen een appje met de woorden: 'Ik zit erbij''', zegt trotste vader André Hateboer in de Dagblad van het Noorden. ''Hij moest trainen bij zijn club Atalanta. Zo is Hans ook weer. Hij stapt direct in de auto en rijdt weg. Nuchter als hij is. Met de beide beentjes op de grond."

''Wie had dit ooit gedacht? Hans in Oranje. Ik denk dat hij geselecteerd is vanwege zijn winnaarsmentaliteit'', vervolgt André. ''We zullen er vrijdag zeker bij zijn. En als hij geen minuten maakt in Amsterdam moeten we ook nog naar Genève. Desnoods vliegen we vanaf Airport Oostwold naar Zwitserland. We willen het debuut niet missen. Waar dit allemaal op uitdraait? Ik weet alleen dat het jongensboek nog lang niet dicht is." Jammer vindt hij het dat Arjen Robben niet meer speelt bij het Nederlands elftal: ''Dan zeggen we nu maar: de opvolger van Robben komt uit Beerta'', besluit hij lachend.

]]>
Sat, 17 Mar 2018 10:32:00 +0100
''Wil je blijven meedoen, dan heb je een impuls nodig'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/bestuur-beleid/158737/wil-je-blijven-meedoen-dan-heb-je-een-impuls-nodig https://www.fcgfans.nl/nieuws/bestuur-beleid/158737/wil-je-blijven-meedoen-dan-heb-je-een-impuls-nodig FC Groningen is altijd een voorbeeldclub geweest in de subtop, maar inmiddels lijkt de club definitief af te glijden tot een grijze middenmoter. De club wil het spelersbudget weer omhoog krikken en dit kan door aandelen te verkopen. Niet iedereen vindt dit een goed idee.

Iwan van Duren van Voetbal International zou het een domme zet vinden van de club om aandelen te verkopen. ''Als mensen of bedrijven aandelen hebben, willen ze ook zeggenschap. Dit kan soms leiden tot onwenselijke situaties, zoals eigenaren die zich met het technische beleid willen bemoeien. Dat moet je niet willen'', zo vertelt hij in FC Groningen Journaal.

De journalist denkt echter wel dat er iets moet gebeuren bij de Trots van het Noorden, want het verschil tussen de subtop en de middenmoot wordt te groot. ''In de eredivisie wordt op dit moment al op twee fronten gespeeld: door clubs met vreemd vermogen en door clubs die het zelf doen. Die afstand wordt steeds groter, want de munten bepalen meer dan ooit de punten. Wil je blijven meedoen dan heb je impuls nodig.''

Van Buren vindt dat er betere oplossingen zijn dan aandelen verkopen en heeft ook een oproep voor de club. ''Je kunt ook denken aan investeringen uit alle geledingen van de club. Daarmee ben je wellicht een voorbeeld voor heel Nederland. Ik daag FC Groningen uit om deze weg te kiezen en vindt het sowieso een compliment waard dat de club dit zo open en transparant bespreekbaar maakt voordat het in een situatie zit dat het eigenlijk al niet meer terug kan.''

]]>
Sat, 17 Mar 2018 09:04:00 +0100
Vertrouwen in resultaat: ''We moeten zorgen dat we dat tegen AZ ook gaan doen'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158839/vertrouwen-in-resultaat-we-moeten-zorgen-dat-we-dat-tegen-az-ook-gaan-doen https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158839/vertrouwen-in-resultaat-we-moeten-zorgen-dat-we-dat-tegen-az-ook-gaan-doen Juninho Bacuna begint komende zondag zeer waarschijnlijk weer in de basisopstelling van FC Groningen voor het uitduel met AZ. De 20-jarige middenvelder heeft ondanks het grote verschil op de ranglijst het idee dat er iets te halen valt in Alkmaar. 

"Tegen PEC Zwolle (2-0 overwinning, red.) zat er veel drive in. Niet alleen bij mij, maar bij het hele team. Dan zie je dat we gewoon goed druk kunnen zetten en goed druk kunnen houden op PEC. We moeten zorgen dat we dat tegen AZ ook gaan doen", zegt Bacuna in gesprek met RTV OOG

"We weten dat ze een goed team hebben. Dat hadden ze vorig seizoen ook en toen hebben we ze ook op 0-0 weten te houden", zegt Groningen-doelman Sergio Padt over de komende tegenstander. "Ik vind ze dit seizoen nog wel een stapje beter. Maar in onze competitie is alles mogelijk. We gaan er niet heen voor een schoolreisje."

Bacuna: "We gaan er met een heel goed gevoel er heen en moeten de lijn van PEC doortrekken naar AZ. We gaan proberen hoog druk te zetten. We moeten hun niet laten voetballen. Daar zijn ze goed in en dat moeten wij voorkomen. Wij moeten voetballen en ons spel laten zien."

]]>
Fri, 16 Mar 2018 20:13:00 +0100
Strijdplan voor AZ-uit: ''Ruimtes klein houden en zelf aan het voetballend toekomen'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158848/strijdplan-voor-az-uit-ruimtes-klein-houden-en-zelf-aan-het-voetballend-toekomen https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158848/strijdplan-voor-az-uit-ruimtes-klein-houden-en-zelf-aan-het-voetballend-toekomen FC Groningen wacht een week na de overwinning op PEC Zwolle (2-0) een lastig uitduel. De formatie van trainer Ernest Faber reist af naar Alkmaar voor de wedstrijd tegen AZ, de huidige nummer drie van de Eredivisie. 

Faber weet waar de krachten van de tegenstander liggen. "We moeten weer de ruimtes klein houden en zelf aan het voetballend toekomen. Wat dat betreft hetzelfde recept tegen opnieuw een uitdagende tegenstander", zegt de oefenmeester op de clubwebsite. 

"AZ beschikt over veel individuele kwaliteiten en het zal niet makkelijk worden om daar te winnen. De uitdaging is daarom des te groter. Aan de bal zullen we het verschil moeten maken", aldus Faber, die met Groningen vertrouwen heeft kunnen tanken in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. "We hebben een goede wedstrijd gespeeld."

 

]]>
Fri, 16 Mar 2018 19:25:00 +0100
Reis begint op de bank: ''Beste manier om hem te laten terugkomen'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158850/reis-begint-op-de-bank-beste-manier-om-hem-te-laten-terugkomen https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158850/reis-begint-op-de-bank-beste-manier-om-hem-te-laten-terugkomen Ludovit Reis is hard op weg om volledig te herstellen van een knieblessure die hij op 2 februari opliep in het uitduel met Vitesse. Net als in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle maakt de 17-jarige middenvelder ook dit weekend tegen AZ deel uit van de wedstrijdselectie.

"We denken dat dit de beste manier is om hem te laten terugkomen na zij blessure. Ludo traint inmiddels alles mee en maakt in de tussentijd minuten bij het eerste elftal", zegt Groningen-trainer Ernest Faber op de clubwebstie van FC Groningen. "Hij kan nog niet de belasting van een hele wedstrijd aan, dus start hij vanaf de bank."

"Mogelijk dat hij volgende week in de interlandperiode nog een wedstrijd speelt met Jong FC Groningen",vervolgt Faber, die lovend is over de jongeling. "Hij is nog jong en doet het dit seizoen erg goed. Daarnaast gaat hij ook nog naar school. We houden alles goed in de gaten, want we willen hem er graag voor een langere periode bijhouden."

]]>
Fri, 16 Mar 2018 18:53:00 +0100
Vertrek Padt in de zomer uit Groningen? ''Als zoiets komt, dan komt het wel'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158835/vertrek-padt-in-de-zomer-uit-groningen-als-zoiets-komt-dan-komt-het-wel https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158835/vertrek-padt-in-de-zomer-uit-groningen-als-zoiets-komt-dan-komt-het-wel Sergio Padt maakt geen deel uit van de definitieve selectie van het Nederlands Elftal. De doelman van FC Groningen behoorde wel tot de voorselectie, maar blijft het voorlopig bij. "Ik heb de bondscoach of de keeperstrainer niet kunnen overtuigen."

"Maar het is sowieso al heel bijzonder dat je als keeper van Groningen wordt geselecteerd", zegt Padt in gesprek met RTVOOG TV. "Buiten Ajax, PSV, Feyenoord of AZ, dat het dit seizoen heel goed doet, worden er eigenlijk geen spelers geselecteerd. Het is nu aan mij om nog meer te overtuigen."

Nu kan de focus voor Padt weer volledig op FC Groningen, de club waar hij is uitgegroeid tot sterkhouder en aanvoerder. De doelman is naar eigen zeggen nog niet bezig met een stapje hogerop. "Ik vind het moeilijk om op twee dingen te concentreren. Als zoiets komt, dan komt het wel. Ik probeer het dan eerst even af te houden of op een lager pitje te zetten. Of het in de zomer losgaat? Ik kan niet in de toekomst kijken."

]]>
Fri, 16 Mar 2018 18:04:00 +0100
FC Groningen zonder verrassingen tegen AZ https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158846/fc-groningen-zonder-verrassingen-tegen-az https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158846/fc-groningen-zonder-verrassingen-tegen-az FC Groningen begint komende zondag met dezelfde elf namen als de afgelopen twee wedstrijden aan het uitduel tegen AZ. Dat heeft trainer Ernest Faber vrijdagmiddag bevestigd. 

"We hebben voor de wedstrijd tegen AZ – onder voorbehoud van de laatste training op zaterdag – ook weer dezelfde spelers tot onze beschikking", zegt Faber op de clubwebsite van Groningen. Amir Absalem en Kasper Larsen ontbreken door blessureleed nog wel bij De Trost van het Noorden. 

Faber: "En vanuit de Beloften zullen Jan Hoekstra, Lars Kramer, Michael Breij en Uriel Antuna zaterdag na hun wedstrijd bij Jong FC Groningen meereizen richting Alkmaar. We kunnen voor de derde keer op rij dezelfde elf laten starten, zo lijkt het nu."

 

 

]]>
Fri, 16 Mar 2018 17:15:15 +0100
Eredivisie-samenvattingen blijven bij de NOS: ''Dit is echt topnieuws'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/158818/eredivisie-samenvattingen-blijven-bij-de-nos-dit-is-echt-topnieuws https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/158818/eredivisie-samenvattingen-blijven-bij-de-nos-dit-is-echt-topnieuws De samenvattingen van Eredivisie-wedstrijden zijn nog sowieso tot en met het seizoen 2021/2022 bij de NOS te zien, zo laat de zender weten. Het contract met Eredivisie Media & Marketing (EMM) liep aanvankelijk tot medio 2019, maar het contract is met drie jaar verlengd.

"Dit is echt topnieuws", reageert Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport. "De eredivisie is de belangrijkste competitie voor de voetballiefhebber in dit land. Niet altijd het beste voetbal, wel de beste verhalen en de meeste beleving. De eredivisie is week in week uit het gesprek van de dag. Wij volgen dat op die typische NOS-manier en dat we dat nog jaren kunnen blijven doen, is heel goed nieuws".

Geert Hofman, waarnemend algemeen directeur van de NOS, vult hem aan. "De NOS doet al meer dan vijftig jaar verslag van de eredivisie", vertelt hij. "Tot grote tevredenheid van onze twaalfde man: de kijkers van Studio Sport en de luisteraars van Langs de Lijn. Dat we dit kunnen blijven doen, is een blijk van waardering voor de manier waarop wij de eredivisie voor een breed publiek toegankelijk maken. Voor ons en voor de publieke omroep als geheel. Het bord op schoot blijft", besluit Hofman. 

]]>
Fri, 16 Mar 2018 16:24:20 +0100
Basisspeler FC Groningen in definitieve selectie Oranje onder 19 https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158801/basisspeler-fc-groningen-in-definitieve-selectie-oranje-onder-19 https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158801/basisspeler-fc-groningen-in-definitieve-selectie-oranje-onder-19 Tom van de Looi maakt deel uit van de definitieve selectie van het Nederlands Elftal voor spelers onder 19 jaar.

De middenvelder van FC Groningen is door bondscoach Maarten Stekelenburg opgeroepen voor de tweede en laatste ronde van de EK-kwalificatie in Duitsland. 

De jeugdselectie van Oranje speelt op 21, 24 en 27 maart tegen Noorwegen, Schotland en Duitsland. Nederland moet eerste worden om zich te plaatsen voor het EK 2018 in Finland. Aan dat eindtoernooi doen acht landen mee. 

Van de Looi maakte dit seizoen zijn debuut in de hoofdmacht van FC Groningen en speelde inmiddels al een aantal keer mee vanaf de aftrap. 

 

]]>
Fri, 16 Mar 2018 15:43:00 +0100
Voormalig Groningen-speler leeft helemaal op: ''Ben niet bang voor de toekomst'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/158788/voormalig-groningen-speler-leeft-helemaal-op-ben-niet-bang-voor-de-toekomst https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/158788/voormalig-groningen-speler-leeft-helemaal-op-ben-niet-bang-voor-de-toekomst Henk Bos (25) gold lang als een groot talent in de jeugdopleiding van FC Groningen, maar door blessures wist hij nooit door te breken in de Euroborg. Inmiddels is hij als speler van FC Emmen al een jaar blessurevrij en bezig aan een goed seizoen onder de vleugels van Dick Lukkien. 

"Toen Anco Jansen hier net was, zei hij vrijwel direct: die Henk Bos kan wel wat. Goede voetballers herkennen elkaar”, zegt Lukkien over zijn middenvelder. "Mooie woorden van Dick. We kennen elkaar natuurlijk al lang", zegt Bos in gesprek met Dagblad van het Noorden.

"Hij weet wat ik kan. Ikzelf ook nog, trouwens. Het komt goed. Daar ben ik van overtuigd. Als ik nu weer op het veld sta, is er niets veranderd. Ik ben nog steeds de oude Henk Bos.”

Voor Bos ging het in zijn tijd bij Groningen mis tijdens een oefenduel met Uithuizen. Hij scheurde zijn kruisband af. Toen hij een jaar later terugkeerde op het veld kreeg hij last van zijn enkels. Clubarts Gino Kerkhoffs vond de reden. "Die zei dat ik anders was gaan lopen om mijn enkel te ontzien. X-enkels, noemde hij het. Kerkhoffs raadde mij steunzolen aan. Bij een operatie zou mijn kuitbeen zo’n beetje doormidden gezaagd worden. Dat klonk iets te angstaanjagend."

"Ik ken mijn kwaliteiten en ben niet bang voor de toekomst. Blessures horen bij het vak. Het is niet zo dat ik ineens de weg kwijt ben. Ik ben geen zielig verhaal, ofzo. Misschien dat het af en toe op de automatische piloot gaat, maar ik wil me vooral heel graag weer laten zien. Maar ik laat me niet gek maken", aldus Bos, die na dit seizoen transfervrij is. 

 

]]>
Fri, 16 Mar 2018 15:01:00 +0100
AZ vreest Groningen: ''In deze fase van de competitie zie je de ene na de andere verrassing'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/overige-elftallen/158758/az-vreest-groningen-in-deze-fase-van-de-competitie-zie-je-de-ene-na-de-andere-verrassing https://www.fcgfans.nl/nieuws/overige-elftallen/158758/az-vreest-groningen-in-deze-fase-van-de-competitie-zie-je-de-ene-na-de-andere-verrassing AZ-trainer John van den Brom denkt dat zijn team favoriet is voor het komende duel tegen FC Groningen. Komende zondag nemen beide ploegen het in Alkmaar tegen elkaar op. 

"Ik verwacht weer een getergd AZ. Dat moet zondag gelijk vanaf het begin, tegen een tegenstander die een goede overwinning heeft gehaald het afgelopen weekend", zegt de oefenmeester in gesprek met AZ TV. "Groningen is iets anders zijn gaan spelen ten opzichte van daarvoor, toen we tegen hun speelde. Zeker toen ze Oussama Idrissi nog hadden."

"Het wordt een pittige wedstrijd. Maar in deze fase van de competitie zie je de ene na de andere verrassing. Wat dat betreft kunnen we ons voorbereiden op een lastige wedstrijd", aldus Van den Brom, die hoopt dat zijn ploeg - in tegenstelling tot de nederlaag tegen Feyenoord (2-1) - haar eigen spel durft te spelen. "Het grootste gevaar, als het een gevaar is, ligt bij onszelf."

 

]]>
Fri, 16 Mar 2018 13:43:26 +0100
Bacuna bij definitieve selectie Jong Oranje https://www.fcgfans.nl/nieuws/overige-elftallen/158745/bacuna-bij-definitieve-selectie-jong-oranje https://www.fcgfans.nl/nieuws/overige-elftallen/158745/bacuna-bij-definitieve-selectie-jong-oranje Terwijl Sergio Padt niet werd opgeroepen voor het Nederlands elftal, mag  Juninho Bacuna zich wel opmaken voor een uitstapje naar Oranje. De middenvelder is namelijk opgeroepen voor Jong Oranje. 

De middenvelder speelt met Jong Oranje een oefenwedstrijd tegen België en een kwalificatiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap tegen Andorra. Deyovaisio Zeefuik maakt deel uit van de selectie voor Oranje voor spelers onder de 20 jaar. 

Definitieve selectie Jong Oranje: Pelle van Amersfoort (sc Heerenveen), Juninho Bacuna (FC Groningen), Steven Bergwijn (PSV), Justin Bijlow (Feyenoord), Pelle Clement (Reading), Joël Drommel (FC Twente), Rick van Drongelen (Hamburger SV), Denzel Dumfries (sc Heerenveen), Carel Eiting (Ajax), Arnout Groeneveld (N.E.C.), Justin Hoogma (TSG 1899 Hoffenheim), Oussama Idrissi (AZ), Teun Koopmeiners (AZ), Sam Lammers (PSV), Bart Nieuwkoop (Feyenoord), Yanick van Osch (PSV), Thomas Ouwejan (AZ), Bart Ramselaar (PSV), Pablo Rosario (PSV), Philippe Sandler (PEC Zwolle), Michel Vlap (sc Heerenveen), Richairo Živkovi? (KV Oostende). 

]]>
Fri, 16 Mar 2018 13:08:00 +0100
Padt valt af bij Oranje, wel plek voor twee oud-spelers van FC Groningen https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158734/padt-valt-af-bij-oranje-wel-plek-voor-twee-oud-spelers-van-fc-groningen https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158734/padt-valt-af-bij-oranje-wel-plek-voor-twee-oud-spelers-van-fc-groningen Ronald Koeman heeft voor zijn eerste definitieve selectie als bondscoach Sergio Padt niet opgeroepen. De doelman zat bij de voorselectie, maar op het laatste moment viel de sluitpost af voor de duels met Engeland en Portugal.

Doordat Padt niet mee mag naar de oefenwedstrijden is er wel een plekje voor Marco Bizot. De oud-keeper van FC Groningen doet het uitstekend bij AZ en wordt door Koeman beter bevonden dan Padt.

Naast Bizot mag ook Hans Hateboer mee naar de oefenwedstrijden. De verdediger maakt al het hele seizoen indruk bij het Italiaanse Atalanta Bergamo. Voor beide spelers is het hun debuut in de definitieve selectie. 

Volledige selectie: Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (Bournemouth), Ryan Babel (Besiktas), Donny van de Beek (Ajax), Steven Berghuis (Feyenoord), Marco Bizot (AZ), Jasper Cillessen (FC Barcelona), Memphis Depay (Olympique Lyon), Bas Dost (Sporting CP), Virgil van Dijk (Liverpool), Timothy Fosu-Mensah (Crystal Palace), Hans Hateboer (Atalanta Bergamo), Justin Kluivert (Ajax), Matthijs de Ligt (Ajax), Quincy Promes (Spartak Moskou), Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Kevin Strootman (AS Roma), Kenny Tete (Olympique Lyon), Guus Til (AZ), Tonny Vilhena (Feyenoord), Stefan de Vrij (Lazio Roma), Wout Weghorst (AZ), Georginio Wijnaldum (Liverpool) en Jeroen Zoet (PSV).

]]>
Fri, 16 Mar 2018 12:15:00 +0100
Mahi helpt talenten: ''Ik had ook steun en vertrouwen nodig om te presteren'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158690/mahi-helpt-talenten-ik-had-ook-steun-en-vertrouwen-nodig-om-te-presteren https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158690/mahi-helpt-talenten-ik-had-ook-steun-en-vertrouwen-nodig-om-te-presteren Mimoun Mahi kwam als talent bij FC Groningen en is inmiddels een dragende speler. De aanvaller probeert nu de nieuwe pareltjes van de club te ondersteunen, zodat zij later zijn rol weer over kunnen nemen. 

De aanvaller had de mazzel dat hij in een uitstekend team kwam toen hij naar de Trots van het Noorden vertrok. ''Mijn eerste jaar bij FC Groningen in 2014 was gelijk raak. Dat seizoen wonnen we de beker en speelde ik met hele goede voetballers zoals Tjaronn Chery en Nick van der Velden. Jongens met ervaring'', zo blikt hij terug tegenover FC Groningen journaal.

Mahi heeft veel aan deze ervaring gehad en daardoor is hij ook echt een betere speler geworden. Mede daardoor neemt hij nu zelf de leidersrol op zich. ''Zij steunden mij en brachten hun ervaring in de eredivisie op mij over. De eerste twee seizoenen bij FC Groningen waren leerjaren. Daarna kreeg ik met mijn kwaliteiten zelf een leidersrol. Volgens mij lukt dat best aardig.'' De aanvaller probeert nu vooral de nieuwe talenten te ondersteunen. ''Ik was ooit ook jong en een talent, dus ik weet hoe het voor hen is. Ik had ook steun en vertrouwen nodig om uiteindelijk te kunnen presteren. Dat probeer ik bij de jongens nu bij te brengen''

De spits wil de spelers vooral bijbrengen dat voetbal meer is dan een wedstrijd per week goed je best doen. ''Ik praat veel met jongens als Ludovit Reis, Juninho Bacuna en Ajdin Hrustic. Ik ben niet heel veel ouder, maar probeer wel over te brengen dat het er niet alleen maar om gaat wat je op het veld laat zien. Het gaat er vooral om wat je doet tijdens de training en in het krachthonk. Daar leg je de basis.''

]]>
Fri, 16 Mar 2018 11:50:00 +0100
Idrissi belangrijk als spion: ''Het zijn vaak de kleine dingen die je van binnenuit weet'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158676/idrissi-belangrijk-als-spion-het-zijn-vaak-de-kleine-dingen-die-je-van-binnenuit-weet https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/158676/idrissi-belangrijk-als-spion-het-zijn-vaak-de-kleine-dingen-die-je-van-binnenuit-weet Oussama Idrissi werd afgelopen winter door AZ overgenomen van FC Groningen en in Alkmaar doet de buitenspeler het geweldig. In de aanloop naar de komende wedstrijd gebruikt John van den Brom hem echter niet alleen op het veld, maar ook als spion buiten het veld. 

De trainer kan de aanvaller goed gebruiken voor zijn analyse, want Idrissi weet alles van de club. "Hij kent alle ins en outs. Het zijn vaak de kleine dingen die je van binnenuit weet. Hopelijk kunnen we daar van profiteren. Hij kan zijn kennis overdragen aan alles en iedereen binnen de club", blikt de trainer vooruit op het treffen van zondag tegenover AZ TV.

Idrissi weet dat hij nodig zal zijn bij de analyse van de tegenstander. "Ik weet wel wat dingetjes.'' De aanvaller rekent zich echter nog niet rijk doordat hij informatie heeft over zijn oude werkgevers. ''Elk scenario is anders en er kunnen genoeg dingen zijn die je wel verwacht, maar die misschien helemaal niet uitkomen. Iedereen heeft zo zijn gedragsvoorkeuren. Dat zal ik zeker aangeven.''

De aanvaller weet ook dat het misschien wel een nadeel is dat hij in de eerste seizoenshelft nog voor de Trots van het Noorden speelde. ''Alleen zij weten het ook van mij.'' Idrissi is wel reëel en zegt daarom ook dat hij niet alles van de Groningers kan weten. ''Uiteindelijk blijft voetbal een onvoorspelbare sport.''

]]>
Fri, 16 Mar 2018 10:36:00 +0100
Voormalig Groningen-speler geniet ondanks salaris: ''Het kost me elke maand geld'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/158661/voormalig-groningen-speler-geniet-ondanks-salaris-het-kost-me-elke-maand-geld https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/158661/voormalig-groningen-speler-geniet-ondanks-salaris-het-kost-me-elke-maand-geld Martijn van der Laan werd een paar seizoenen geleden gehaald van SC Cambuur, maar bij FC Groningen kreeg hij niet dezelfde status als bij de Leeuwarders. De verdediger werd nooit een vaste waarde en is nu terug in Friesland. 

De verdediger liet afgelopen zomer zijn contract afkopen en ging terug naar Cambuur. De supporters van de volksclub verwijten hem vaak dat hij te duur is en niks toevoegt, maar dat is volgens Van der Laan vooral onwetendheid. ''Die mensen weten het niet, maar ik heb hier een heel klein contract. Overigens wel bewust. Met Gerald van den Belt en Marinus Dijkhuizen heb ik aan het begin van het seizoen om tafel gezeten. Ik heb toen gezegd dat als ik er goed uit zou komen met FC Groningen (afkoopsom, red.) dat ik dit voor een jaar kon doen'', zo vertelt hij aan de Leeuwarder Courant

De verdediger wordt op het eerste oog niet heel rijk met zijn contract, maar volgens de Groninger betaalt hij juist geld om bij Cambuur te kunnen spelen. ''Ik wilde graag naar Cambuur toe, naar een club waar ik me prettig voel. Cambuur wist aan het begin van dit seizoen niet hoe fit ik was. Toen zijn we er uitgekomen door middel van een mini-contract. Dat kan niet nog een jaar zo, want het kost me elke maand geld. Maar ik wilde weer op een hoger niveau trainen."

]]>
Fri, 16 Mar 2018 09:50:16 +0100
Larsen strijdt tegen blessures: ''Dat was een breekpunt'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/158632/larsen-strijdt-tegen-blessures-dat-was-een-breekpunt https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/158632/larsen-strijdt-tegen-blessures-dat-was-een-breekpunt Kasper Larsen heeft het goed naar zijn zin bij FC Groningen. De Deen is eindelijk weer helemaal fit en dat heeft te maken met een drastisch besluit van hem.

In zijn begintijd werd Larsen gekweld door blessures. Het zorgde voor de nodige frustraties bij de Deen. "Dat was een breekpunt. Ik had echt alles geprobeerd. Alle mogelijke behandelingen en trainingsmethodes gevolgd. En dan raak je opnieuw geblesseerd", vertelt hij in gesprek met FC Groningen Journaal.

Hij besloot naar een kliniek te gaan. "Een vriend van mij raadde mij aan om naar Isokinetic in Bologna te gaan. Hij heeft in Italië gespeeld en heeft veel spelers in Italië gaan naar hem voor een behandeling."De behandeling sloeg aan bij de Deen.

 

]]>
Thu, 15 Mar 2018 22:21:00 +0100