Nieuws - FCGFans.nl - FC Groningen Nieuws https://www.fcgfans.nl/rss/nieuws FCGFans ''Deze jongens hebben allemaal de potentie om een goede Eredivisiespeler te worden'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/204115/deze-jongens-hebben-allemaal-de-potentie-om-een-goede-eredivisiespeler-te-worden https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/204115/deze-jongens-hebben-allemaal-de-potentie-om-een-goede-eredivisiespeler-te-worden Voor het eerst ooit speelt FC Groningen morgen tegen FC Emmen in de Eredivisie. Veel spelers van FC Emmen kennen de Trots van het Noorden goed, aangezien zij er een verleden hebben.

Zo ook trainer Dick Lukkien. Nadat hij zes jaar assistent was bij FC Groningen wilde hij hogerop: ''Ik heb gesprekken met Groningen gevoerd om hoofdtrainer te worden. Zij kozen voor Ernest Faber. Weet je, dat is hun goed recht. Maar toen besloot ik: het is tijd om verder te kijken. Ik ben Emmen heel dankbaar dat ze mij de kans hebben gegeven'', vertelt Lukkien in BN/DeStem.

Verder heeft bijna de helft van de FC Emmen-spelers een verleden bij FC Groningen. Sommige werden geteisterd door blessures, anderen hadden een moordende concurrentie en weer andere mentale problemen. Lukkien raapte de spelers op en ging hiermee aan de slag. ''Ik ben een mensenmens en bouw een band op met mijn spelers. Dan voel je of ze écht willen. Deze jongens hebben allemaal de potentie om een goede Eredivisiespeler te worden. Maar een carrière loopt niet altijd in een rechte lijn omhoog. Soms heb je een zijstap of een stap terug nodig om later vooruit te kunnen. Ik wil ze daarbij helpen, als ik de potentie en de wil zie." 

Een van die spelers is Glenn Bijl, die zich de wedstrijd in de voorbereiding nog goed herinnert: ''Er stonden drie of vier jongens bij Groningen in de basis die wij goed kenden. Wij dachten: van hen gaan wij niet verliezen. Er was zelfs een opstootje in de slotfase. Wanneer gebeurt zoiets nou in een oefenwedstrijd?. Voor Bijl staat er persoonlijk nog wel een kleine rekening met Groningen open. ''Ik wil Groningen laten zien dat ze met mij echt een verkeerde keuze hebben gemaakt. Maar goed, dat is iets persoonlijks''. besluit de huidige middenvelder van FC Emmen.

]]>
Sat, 15 Dec 2018 12:49:00 +0100
Oud-FC Groningen-middenvelder houdt conditie op peil bij Cambuur https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/204084/oud-fc-groningen-middenvelder-houdt-conditie-op-peil-bij-cambuur https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/204084/oud-fc-groningen-middenvelder-houdt-conditie-op-peil-bij-cambuur Matias Jones stond van 2011 t/m 2013 onder contract bij FC Groningen. De middenvelder, die in het laatste seizoen werd verhuurd aan FC Emmen, houdt momenteel zijn conditie op peil bij SC Cambuur.

Tegenwoordig voetbalt Jones bij Atletico River Plate in Uruguay, maar tot aan de winterstop traint de middenvelder mee bij Cambuur. Volgens Cambuur traint hij mee om zo zijn conditie op peil te houden. De 27-jarige Uruguayaan is bekend in Nederland aangezien hij in de periode 2011 t/m 2013 al voor FC Groningen en FC Emmen speelde. Voor FC Groningen kwam Jones tot twaalf duels waarin hij één keer wist te scoren.

 

]]>
Sat, 15 Dec 2018 11:11:00 +0100
Gastheren perskamer: ''Vinden het heerlijk om met journalisten te ouwehoeren over voetbal'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/204080/gastheren-perskamer-vinden-het-heerlijk-om-met-journalisten-te-ouwehoeren-over-voetbal https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/204080/gastheren-perskamer-vinden-het-heerlijk-om-met-journalisten-te-ouwehoeren-over-voetbal Joop Alt en Jannes Mulder zijn al jaren werkzaam voor FC Groningen. Al een jaar of veertig zijn zij de gastheren in de perskamer en hebben ze al het een en ander meegemaakt.

Zo was het duo er al toen er crisis was in de jaren 80 onder trainer Rob Jacobs: ''Altijd dikke trammelant'', begint Mulder in het Dagblad van het Noorden. Alt staat hem bij: ''Toen ontvingen we de pers nog in een bruine keet voor het stadion. Er stond regelmatig politie te paard voor de deur. Dan moesten we uit veiligheidsoverwegingen nog een poosje in die keet blijven.''

''Uiteindelijk zijn we eerst en vooral supporter van de FC. We vinden het heerlijk om met journalisten te ouwehoeren over voetbal. In het Oosterpark hebben we de pers in alle hoeken van het stadion ontvangen'', vertelt Mulder waarna Alt hem aanvult: ''We zaten zelfs een jaar in een oude kleedkamer. Maar in de Euroborg, zo noemen wij het tenminste nog steeds, hebben we sinds de opening onze vaste ruimte.''

De familie Alt is al jarenlang in dienst bij FC Groningen, waar vroeger de opa van Joop al kaartjes knipte. ''Hij kneep altijd een oogje dicht als ik bij het hek stond. Zo glipte ik altijd naar binnen.'' Aankomende zondag staat de wedstrijd tegen FC Emmen op het programma, waarbij Alt en Mulder al uitkijken naar het weerzien met oud-assistent Dick Lukkien. ''Een van de meest prettige trainers die we hier gehad hebben. Bleef na de persconferentie altijd even hangen bij ons in de hoek. Ik gun Dick en FC Emmen alles, behalve dan tegen ons'', besluit Mulder.

]]>
Sat, 15 Dec 2018 10:32:00 +0100
Warmerdam eerlijk: ''Het was een grote kans, die moet tussen de palen'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203979/warmerdam-eerlijk-het-was-een-grote-kans-die-moet-tussen-de-palen https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203979/warmerdam-eerlijk-het-was-een-grote-kans-die-moet-tussen-de-palen Hoewel Django Warmerdam de afgelopen dagen een beetje ziek en geblesseerd is geweest, gaat het volgens de verdediger annex middenvelder nu wel weer beter dan eerder deze maand.

"Door blessures en mijn ziekte leed mijn spel er wel onder. Dat was wel een beetje balen", begint Warmerdam. "Ik heb twee goede kansen gehad en die had ik moeten maken, maar ik wil niet alles afschuiven op mijn gezondheid, maar daar had het wel mee te maken. Het was een grote kans, maar die moet minimaal tussen de palen. We zijn op de goede weg en vandaag weer redelijk veel meegedaan en dan zondag weer volle bak."

Warmerdam verwacht een mooie wedstrijd, vooral omdat het verschil op de ranglijst niets scheelt. "Het is heel belangrijk. Het ligt heel gevoelig, het is een derby. We moeten laten zien waar we thuis horen", vervolgt Warmerdam, die erkent dat er veel ex-Groningers inzitten. "Er zitten inderdaad veel oude bekenden in, wat ik gehoord heb." We moeten er alles aan doen om te winnen."

"Emmen probeert altijd gewoon te voetballen en wachten op onze fouten. Ze willen er in de counter uitkomen. Wij moeten daarvoor uitkijken. Ik ben bijna helemaal fit, dus dat komt goed. Het voelt goed op het middenveld en ik kom er steeds lekkerder in. Ik moet alleen meer scoren", aldus Warmerdam. "Het zou mooi zijn als het stadion helemaal vol zit. Als de supporters vol achter ons gaan staan, dan wordt het een heel mooie wedstrijd. We moeten de stijgende lijn doortrekken", zegt Warmerdam in gesprek met FCG Radio.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 21:30:00 +0100
''Anders had Doan nooit bij FC Groningen gespeeld'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/transfers-geruchten/203930/anders-had-doan-nooit-bij-fc-groningen-gespeeld https://www.fcgfans.nl/nieuws/transfers-geruchten/203930/anders-had-doan-nooit-bij-fc-groningen-gespeeld Ritsu Doan maakt dit seizoen een uitstekende indruk bij FC Groningen en het is niet de vraag of maar voor hoeveel de Trots van het Noorden hem gaat verkopen. 

Lange tijd leek het er op dat de Japanner niet naar Nederland zou komen, want beide clubs kwamen er in eerste instantie niet is. ''Het liep niet helemaal vlekkeloos'', laat toenmalig manager technische zaken Peter Jeltema weten in gesprek met Voetbal International. ''De heren van Gamba Osaka wilden het zoals zíj het wilden. We gingen weg zonder dat we hadden bereikt wat we voor ogen hadden.'' De zaakwaarnemer van de aanvallende middenvelder vertelde dat de club grote kans had om hem binnen te hengelen.

''De transfer leek haalbaar. Dat perspectief was ons ook door de zaakwaarnemer van Doan voorgespiegeld. Maar de voorwaarden van Gamba Osaka bleken nogal te verschillen van de voorwaarden die de zaakwaarnemer van Doan ons had geschetst. De sfeer aan de onderhandelingstafel was om te snijden. Het zweet brak ons aan alle kanten uit.'' Hans Nijland was wel klaar met de onderhandelingen en hij wilde zo snel mogelijk weg uit het land van de rijzende zon.

Daar moesten eerst de vliegtickets voor omgewisseld worden. Dat lukte echter niet snel genoeg door het tijdsverschil. ''Achteraf maar goed ook, anders had Doan misschien nooit bij FC Groningen gespeeld.'' Doordat ze in Japan moesten blijven, besloten ze om nog een keer te onderhandelen. ''Uiteindelijk zijn we toen tot een akkoord gekomen. ’s Avonds nog hebben we de contracten getekend. De volgende dag vlogen we in alle vroegte terug.''

]]>
Fri, 14 Dec 2018 19:47:00 +0100
Arias over weerzien met FC Groningen: ''Ik heb mijn profdebuut aan hun te danken'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/204019/arias-over-weerzien-met-fc-groningen-ik-heb-mijn-profdebuut-aan-hun-te-danken https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/204019/arias-over-weerzien-met-fc-groningen-ik-heb-mijn-profdebuut-aan-hun-te-danken Voor Jafar Arias staat zondagmiddag een bijzonder wedstrijd op het programma. Het uitduel met FC Groningen betekent voor de FC Emmen-spits een weerzien met zijn oude club. Arias speelde drie jaar lang voor FC Groningen en kwam daarin tot twee optredens in de hoofdmacht. 

"Ik heb hele goede herinneringen aan FC Groningen", vertelt Arias tegenover FOX Sports. "Ik heb mijn profdebuut aan FC Groningen te danken. Ik zat bij AGOVV, waar FC Groningen mij zag spelen en overtuigd raakte van mijn kwaliteiten. Toen mocht ik de overstap maken naar Groningen A1. Daarna heb ik drie hele leerzame jaren gehad."

"Ik heb tegen PSV mijn debuut in de hoofdmacht gemaakt en daarnaast mocht ik één keer in de basis mogen beginnen. Dat was gelijk tegen SC Heerenveen, de Derby van het Noorden. Daarom heb ik louter goede herinneringen overgehouden aan Groningen", vervolgt Arias, die weet dat de Trots van het Noorden niet te vergelijken is met zijn huidige club. "Het is een grotere club dan Emmen met veel meer ambiance. Het is jammer dat ze nu in het rechterrijtje staan, want het is altijd wel een ploeg die strijdt om Europees voetbal."

"Het is natuurlijk een grote club. Dat ze nu onderin meedraaien, had niemand verwacht. Maar nu speel ik voor FC Emmen en ga ik zondag mijn stinkende best doen om de drie punten naar Emmen mee te nemen", gaat Arias verder. De 23-jarige aanvaller ziet kansen in het hoge Noorden. "Wij doen als team weinig onder voor FC Groningen, denk ik. Zij hebben natuurlijk wel individuele kwaliteiten met Doan en Mahi. Het is ook een stugge ploeg om tegen te spelen, maar ik denk dat we niet bang hoeven te zijn. Als we ons eigen spel spelen, kunnen we ze achterin wel pijn doen."

]]>
Fri, 14 Dec 2018 18:43:00 +0100
Lukkien over clubliefde: ''Er zitten meerdere vakjes in je hart'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203952/lukkien-over-clubliefde-er-zitten-meerdere-vakjes-in-je-hart https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203952/lukkien-over-clubliefde-er-zitten-meerdere-vakjes-in-je-hart FC Emmen-trainer Dick Lukkien was jarenlang actief bij FC Groningen en daarom is het voor de oefenmeester een duel met een speciaal randje. Daarnaast is het een ontzettend belangrijke wedstrijd voor beide ploegen, weet ook Lukkien.

"We willen allebei uit die onderste regionen klauteren", begint Lukkien. Zowel Groningen als Emmen staat na vijftien wedstrijden op veertien punten. "Het gaat dus echt ergens om. Ik heb begrepen dat het stadion aardig lijkt vol te lopen. Vanuit Emmen gaan er ook een hele hoop fans mee. Iedereen lijkt te beseffen dat dit om meerdere redenen een bijzondere wedstrijd is."

Hoewel hij van de huidige spelers lang niet met iedereen werkte kijkt hij uit naar het duel met FC Groningen. in de huidige Groningen-selectie werkte hij alleen samen met Sergio Padt en Mimoun Mahi. Wel kent hij veel leden van de staf. "Het voelt als thuiskomen, maar dat is logisch als je ergens zes jaar hebt gewerkt. SC Veendam is van jongs af aan mijn club. Maar er zitten meerdere vakjes in mijn hart", aldus Lukkien in gesprek met het Dagblad van het Noorden.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 17:27:00 +0100
Te Wierik: ''Het wordt tijd dat we over FC Emmen heen gaan'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203995/te-wierik-het-wordt-tijd-dat-we-over-fc-emmen-heen-gaan https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203995/te-wierik-het-wordt-tijd-dat-we-over-fc-emmen-heen-gaan FC Groningen-aanvoerder Mike te Wierik keert zondagmiddag terug van een schorsing en neemt direct plaats in het elftal van Danny Buijs. De verdediger kijkt uit naar het treffen met promovendus FC Emmen. 

Te Wierik weet dat er bij FC Emmen veel speciale gevoelens zijn bij deze wedstrijd, maar denkt dat het minder leeft dan bij Emmen. "Ik denk dat wij minder jongens hebben die bij Emmen hebben gespeeld dan andersom. Het is wel een wedstrijd op zich. Het stadion is aardig uitverkocht en we hebben wat goed te maken. Aangezien we verloren in de voorbereiding. Zij zullen er wel vol opklappen."

"Ik denk wel dat het een derby is, ondanks dat het niet bij elkaar in de provincie is. Het leeft wel onder de supporters. Er is maar één manier om onze supporters te belonen en dat is drie punten", vervolgt Te Wierik in gesprek met FCG Radio. "Het wordt tijd dat we over Emmen heen gaan. We moeten gewoon ons spelletje van de laatste weken spelen, dan komt die stijgende lijn wel."

"Emmen heeft een aantal goede spelers zoals Cavlan, Jansen en Niemeijer, met wie ik nog speelde. Zij kunnen uit het niets een doelpunt maken", aldus Te Wierik, die hoopt vooral Jansen te elimineren. "Ze zeggen altijd dat je hem geen centimeter moet geven. Hem moeten we uitschakelen. We moeten hem aanpakken, maar dat moet je bij iedereen doen."

Te Wierik geeft aan dat hij erg veel zin heeft in het treffen. "Van mij mag die wedstrijd morgen al wel zijn, dan lekker drie punten pakken. We gaan vol voor de winst", aldus de verdediger. 

]]>
Fri, 14 Dec 2018 16:21:19 +0100
''Volgens mij is FC Groningen het aan hun stand verplicht te winnen'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203971/volgens-mij-is-fc-groningen-het-aan-hun-stand-verplicht-te-winnen https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203971/volgens-mij-is-fc-groningen-het-aan-hun-stand-verplicht-te-winnen Said Bakkati droomde er als kind van om bij FC Groningen te spelen, maar zover kwam het nooit voor de oud-prof. Hoewel hij nog wel in de jeugdopleiding speelde, haalde hij het eerste elftal nooit. Tot grote teleurstelling van de voormalig vleugelverdediger.

"Als kind ging ik al met mijn broer Mimoun naar het Oosterpark en droomde ik ervan ooit het shirt van FC Groningen te dragen", begint Bakkati in gesprek met het Dagblad van het Noorden.

De voormalig prof kan zich goed inbeelden hoe de FC Emmen-spelers, met historie bij FC Groningen, zich nu voelen. "Als ik tegen de FC speelde wilde ik altijd wat extra’s laten zien. Als je verloor, kon je het maanden aanhoren bij het tankstation en de supermarkt op de hoek. Dat gebeurde me dan ook niet vaak."

"Volgens mij is FC Groningen het aan hun stand verplicht te winnen, maar de sentimenten kunnen zeker een rol spelen. Ik vind dat Lukkien bij FC Emmen een mooi, uitgebalanceerd elftal heeft gesmeed met spelers als Anco Jansen en Alexander Bannink. Daar speelde ik nog mee samen. Zij kunnen het verschil maken. Ik verwacht een mooi potje", aldus Bakkati die in 2015, na zijn tijd bij FC Emmen, zijn carrière beëindigde.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 15:33:00 +0100
Buijs: ''Het kan zo zijn dat ze ons onder druk willen zetten'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203950/buijs-het-kan-zo-zijn-dat-ze-ons-onder-druk-willen-zetten https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203950/buijs-het-kan-zo-zijn-dat-ze-ons-onder-druk-willen-zetten FC Groningen-trainer kijkt uit naar de ontmoeting tussen zijn team en FC Emmen. De oefenmeester van de 'Trots van het Noorden' weet echter nog niet wat hij van de ploeg van Dick Lukkien moet verwachten.

"Het kan maar zo zijn dat ze ons meteen onder druk willen zetten", zijn de woorden van Buijs, opgetekend door Wim Maskers. Lukkien koos er de laatste wedstrijden vooral voor om juist iets in te zakken, waar Groningen juist de druk probeert op te voeren.

"Onze spelers zijn erop gebrand om weer een thuiswedstrijd te winnen. Uit de laatste vijf wedstrijden hebben we tien punten gehaald. Die lijn willen we doortrekken", laat de oefenmeester van de Groningers weten.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 14:31:00 +0100
'Te Wierik terug in basis; Cassierra of Breij neemt plek Hrustic over' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203948/te-wierik-terug-in-basis-cassierra-of-breij-neemt-plek-hrustic-over https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203948/te-wierik-terug-in-basis-cassierra-of-breij-neemt-plek-hrustic-over Vorige week zondag speelde FC Groningen doelpuntloos gelijkspel tegen VVV Venlo. Komende zondag staat de 'semi' derby tegen FC Emmen op het programma. FC Groningen-trainer Danny Buijs kan ieder geval weer beschikken over Mike te Wierik.

"Bij FC Groningen keert Mike te Wierik terug na zijn schorsing, Tom van de Looi maakt voor hem plaats", laat Wim Masker weten. "Mateo Cassierra neemt waarschijnlijk de plaats in van de geschorste Ajdin Hrustic. Michael Breij is ook een optie, maar kan vermoedelijk nog geen hele wedstrijd aan."

De wedstrijd tussen FC Emmen en FC Groningen begint komende zondag in het Hitachi Capital Mobility Stadion om 14.30 uur. De 'Trots van het Noorden' hoopt daar haar stijgende lijn door te trekken.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 13:23:00 +0100
Van Dijk blikt terug: ''Ik was toen nog zo gek om ze vaker te wisselen'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/203901/van-dijk-blikt-terug-ik-was-toen-nog-zo-gek-om-ze-vaker-te-wisselen https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/203901/van-dijk-blikt-terug-ik-was-toen-nog-zo-gek-om-ze-vaker-te-wisselen Voetbaltrainers die hun eigen zoon opstellen zijn er niet alleen in het amateurvoetbal, waar ouders vaak de leiders zijn van een ploegje. In het profvoetbal gebeurt het namelijk ook. 

Jan van Dijk deed het in 1998 bij FC Groningen. Hij liet niet een zoon debuteren, maar meteen twee. ''Ik had ze ook al in de E'tjes getraind. En toen kreeg ik al te maken met dat belachelijke idee van die ouders van de andere kinderen dat ik ze voor zou trekken. Ik was toen nog zo gek om ze vaker te wisselen ook. Maar ze waren gewoon de besten'', vertelt hij in het Algemeen Dagblad

Dat vaker wisselen deed hij niet meer bij het eerste elftal. ''Ik nam elke beslissing weloverwogen. Dus ook als het om hen ging." Gregoor en Dominique hadden er volgens hem meer last van dan hijzelf. ''Vooral Dominique. Die eeuwige vergelijkingen. Gregoor was zoals ik. Keihard op het veld. Dominique was heel anders. Meer technisch. Dat accepteerde men minder snel." 

]]>
Fri, 14 Dec 2018 11:49:00 +0100
Koeman moet plaatsmaken voor kampioenenmaker bij Fenerbahçe https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/203896/koeman-moet-plaatsmaken-voor-kampioenenmaker-bij-fenerbahce https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/203896/koeman-moet-plaatsmaken-voor-kampioenenmaker-bij-fenerbahce Erwin Koeman is niet langer de interim-hoofdtrainer van Fenerbahçe. De oud-speler van FC Groningen moet plaatsmaken voor Ersun Yanal. Dat is geen onbekende van de Turkse club, want hij maakte de club voor het laatst kampioen. 

Dat meldt het ANP in ieder geval. Koeman ging als assistent-trainer van Phillip Cocu mee naar Istanboel, maar die werd al eerder op non-actief gezet. De assistent nam het eerst over en de resultaten leken aan het begin beter te worden, maar de weg omhoog werd niet echt ingezet. 

Fenerbahçe heeft slechts veertien punten uit vijftien wedstrijden in de competitie en daardoor staat de ploeg op de voorlaatste plaats. De ploeg overwinterd echter wel in de Europa League. 

 

]]>
Fri, 14 Dec 2018 09:23:00 +0100
Oud-FC Groninger blikt terug: ''Als je het plezier kwijt bent, is het moeilijk'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/203877/oud-fc-groninger-blikt-terug-als-je-het-plezier-kwijt-bent-is-het-moeilijk https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/203877/oud-fc-groninger-blikt-terug-als-je-het-plezier-kwijt-bent-is-het-moeilijk Keziah Veendorp was één van de grote beloftes bij FC Groningen tot een paar jaren terug. Helaas voor hem gooiden blessures en privé-omstandigheden roet in het eten. Komende zondag speelt hij met FC Emmen tegen zijn oude ploeg. 

Veendorp stond dus op de drempel van een prachtige carrière, maar door het overlijden van zijn vader was hij het spoor bijster. ''Ik wist in die periode niet meer of ik het allemaal nog wilde, omdat ik geen tijd in mijn hoofd vond om over voetbal na te denken. Als je het plezier kwijt bent, is het moeilijk. Want ik ben een rasvoetballer'', vertelt hij in gesprek met het Dagblad van het Noorden.

Tegenwoordig vormt hij samen met Nick Bakker het hart van de verdediging, daar praat hij veel. Ook merkt hij dat het allemaal een stuk sneller gaat als in de eerste divisie.''Ik ben zeker iemand die zijn mond open doet, maar je moet wel de goede dingen zeggen. Het is in de eredivisie veel minder voorspelbaar. Het spel gaat sneller en de spelers zijn slimmer. Er gebeurt dus veel meer om je heen.''

]]>
Thu, 13 Dec 2018 21:59:00 +0100
Bakker kijkt uit naar zondag: ''Je gaat toch op bij je oude club op bezoek'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/203876/bakker-kijkt-uit-naar-zondag-je-gaat-toch-op-bij-je-oude-club-op-bezoek https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/203876/bakker-kijkt-uit-naar-zondag-je-gaat-toch-op-bij-je-oude-club-op-bezoek Zondag staat er een heuse clash op het programma. FC Groningen ontvang FC Emmen, voor het eerst in de eredivisie. Voor een aantal spelers en andere figuren van Emmen is dat een erg speciaal duel. 

Zo ook voor Nick Bakker. Hij speelde lang in de jeugdopleiding van FC Groningen, maar haalde het door een blessure net niet bij het eerste. Hij verwacht dan ook geen haat en nijd. ''Ik denk dat de supporters van FC Groningen mij inmiddels wel vergeten zijn'', grapt Bakker in gesprek met het Dagblad van het Noorden.

Toch speelt de wedstrijd wel echt bij Bakker en zijn directe omgeving. ''Ik heb al een paar berichtjes gekregen van jongens die me alle succes van de wereld gunnen. Behalve zondag dan. Maar ik moet ze waarschuwen: veel van onze spelers zijn gebrand op een zege in Groningen. Wij natuurlijk ook. Niet omdat FC Groningen ons slecht behandeld heeft, of zo. Maar ja, je gaat toch bij je oude club op bezoek.''

]]>
Thu, 13 Dec 2018 21:06:00 +0100
''Heb echt wel even gekeken wanneer we tegen Groningen zouden spelen'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203842/heb-echt-wel-even-gekeken-wanneer-we-tegen-groningen-zouden-spelen https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203842/heb-echt-wel-even-gekeken-wanneer-we-tegen-groningen-zouden-spelen FC Emmen-trainer Dick Lukkien blikte donderdag alvast vooruit op de degradatiekraker tegen FC Groningen aanstaande zondag. De trainer was zes jaar lang assistent-trainer bij de Groningers en kijkt met warme gevoelens terug op die tijd.

''Ik zal je eerlijk zeggen dat, toen de speelkalender uitkam, ik echt wel even gekeken heb wanneer we tegen Groningen zouden spelen", bekent hij voor de camera van FOX Sports. "Dat heeft natuurlijk alles te maken met feit dat ik daar zes jaar met alle plezier heb gewerkt en met hele mooie en goede mensen heb mogen werken. Dus ja, dat geeft wel extra sjeu." 

Lukkien verliet de club in 2016 om zijn droom als hoofdtrainer waar te maken. De clubleiding koos, ondanks gesprekken met hem, op dat moment voor Ernest Faber als hoofdtrainer. "Dat is ieders goed recht, maar dan is het ook mijn recht om verder te kijken", zegt de oefenmeester. "Ik vond dat ik aan de volgende stap toe was. Ik wilde graag hoofdtrainer worden en ik ben blij dat Emmen mij die kans heeft gegeven."

De trainer vindt dat zijn voormalige club de laatste weken weer in goede doen is. "Ze zijn langzaamaan aan het opkrabbelen, maar er liggen ook wel mogelijkheden om iets te halen dus daar gaan we ook volledig voor. Het wordt denk ik een zware pot, want het stadion zal denk ik vol zijn en dat zal op de hand van de thuisploeg zijn. Maar wij gaan ons best doen om daar een resultaat te halen", aldus Lukkien. 

]]>
Thu, 13 Dec 2018 17:19:00 +0100
Bijl kijkt uit naar zondag: ''Terugkeren in de Euroborg is super leuk'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/203837/bijl-kijkt-uit-naar-zondag-terugkeren-in-de-euroborg-is-super-leuk https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/203837/bijl-kijkt-uit-naar-zondag-terugkeren-in-de-euroborg-is-super-leuk Zondag speelt FC Groningen de degradatiekraker thuis tegen FC Emmen. De ploegen staan beide op veertien punten en daarmee wordt het een spannend tussen de teams uit het hoge noorden.

Voor FC Emmen-verdediger Glenn Bijl is de wedstrijd extra speciaal. De jonge verdediger speelde heel wat jaren voor Groningen en neemt het dus zondag met zijn team op tegen zijn oude club. "Voor mij is het een van de leukste wedstrijden van het seizoen", zegt hij tegen FOX Sports. "Vooral ook omdat het nu een degradatiekraker is en natuurlijk dat ik terug mag keren in de Euroborg is super leuk."

Bijl ziet zeker mogelijkheden voor zijn ploeg zondag. De Groningers hebben het tot nu toe zwaar in de competitie. "Het is moeilijk te zeggen, maar het loopt niet lekker en ik denk ook dat het publiek vrij kritisch is." Daarmee bedoelt hij dat de fans van de thuisploeg hun club uitfluiten op het moment dat ze juist gesteund zouden moeten worden. 

"Ik denk dat ze voorin wel veel kwaliteiten hebben", gaat hij verder over het team van de tegenstander. "Maar ik denk dat ze achterin wel wat kwetsbaarder zijn en wij hopen dat we daar gebruik van kunnen maken. Ik denk dat Groningen een van de minste jaren heeft van de laatste tien, vijftien jaar, dus hopelijk kunnen we ze zondag nog een stukje verder wegdrukken." 

 

]]>
Thu, 13 Dec 2018 16:08:00 +0100
''Ik heb hem gebeld en gezegd dat Doan een potentieel pareltje was'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203814/ik-heb-hem-gebeld-en-gezegd-dat-doan-een-potentieel-pareltje-was https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203814/ik-heb-hem-gebeld-en-gezegd-dat-doan-een-potentieel-pareltje-was Ritsu Doan is vrijwel wekelijks één van de sterkhouders bij FC Groningen. Carlos Aalbers zag de Japanner tijdens een scoutingstrip in Bahrein (oktober / november 2016) voor het eerst in actie. Op de eindronden van het WK Onder-20, een jaar later, bekeek hij Doan opnieuw. 

"Ik zag dat die dribbel en die handelingssnelheid bij Doan waren gebleven en dat hij fysiek gegroeid was en hij ook verdedigende arbeid verrichtte", blikt de toenmalig hoofdscout terug. "Hij had in korte tijd stappen gemaakt. In zijn eerste wedstrijd op het WK, tegen Zuid-Afrika, was hij heel goed. Japan won met 2-1 en hij maakte een doelpunt", aldus Aalbers.

"Ik dacht: Als je het in de tweede wedstrijd, tegen Uruguay, een fysieke ploeg, ook zo goed doet, dan ben je van mij", vervolgt hij in gesprek met Voetbal International. "En ook tegen Uruguay speelde hij heel goed. Ik heb meteen na de wedstrijd met Peter Jeltema gebeld en hem gezegd dat Doan een potentieel pareltje voor FC Groningen was", verklapt Aalbers. 

"Ik ben vervolgens gaan zitten met zijn zaakwaarnemer, die ook in Korea was en kwam erachter dat hij verhuurd mocht worden met een optie tot koop en vernam eveneens dat Doan een duidelijk plan in zijn hoofd had om zijn carrière op te bouwen. Hij wilde niet meteen naar een absolute topclub, maar eerst een tussenstap maken bij een club zoals FC Groningen", legt hij uit. 

"Het is een mannetje dat weet wat hij wil", beseft Aalbers. "Zijn derde wedstrijd, tegen Italië, heb ik niet meer gezien. Ik was toen al teruggevlogen. Doan maakte in die wedstrijd een fantastische goal. Daarna werden er meer clubs wakker, maar toen had ik al goede afspraken gemaakt met zijn zaakwaarnemer", besluit de bestuurder tevreden.

]]>
Thu, 13 Dec 2018 14:56:00 +0100
Ook PSV hoopt op terugkeer Robben: ''Er is contact geweest'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203811/ook-psv-hoopt-op-terugkeer-robben-er-is-contact-geweest https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203811/ook-psv-hoopt-op-terugkeer-robben-er-is-contact-geweest FC Groningen hoopt zich na dit seizoen te versterken met Arjen Robben, maar ook PSV gaat een poging doen om de aanvaller naar Eindhoven te halen. De sterspeler maakte begin deze maand bekend aan het eind van het seizoen te vertrekken bij Bayern München.

Algemeen directeur van PSV Toon Gebrands liet donderdagmorgen in het Omroep Brabant-programma Brabants Bont weten dat de club via trainer Mark van Bommel een balletje op heeft gegooid bij Robben. "Er is contact geweest. Via Mark, die met Arjen heeft gevoetbald, is hem een berichtje gestuurd. Het is natuurlijk aan Arjen zelf om die behoorlijke afweging te maken", zei Gerbrands.

Robben zelf liet vorige week nog weten niet geen idee te hebben waar hij zijn carrière voortzet, maar zei wel dat ook de huidige Eredivisie-koploper en optie is. Hij speelde bij de Eindhovenaren van 2002 tot en met 2004. In die periode scoorde hij in 56 wedstrijden achttien keer voor de club. 

]]>
Thu, 13 Dec 2018 13:20:00 +0100
FOTO | Doan in verband gebracht met Ajax na aanwezigheid bij Ajax - Bayern https://www.fcgfans.nl/nieuws/transfers-geruchten/203792/foto-doan-in-verband-gebracht-met-ajax-na-aanwezigheid-bij-ajax-bayern https://www.fcgfans.nl/nieuws/transfers-geruchten/203792/foto-doan-in-verband-gebracht-met-ajax-na-aanwezigheid-bij-ajax-bayern Ritsu Doan is woensdagavond bij het duel tussen Ajax en Bayern München gespot op de tribune. De Japanner plaatste een video dat hij aanwezig was op zijn Instragram-pagina.

De foto houdt veel mensen op social media bezig, omdat op Doan op deze manier snel in verband wordt gebracht met een transfer naar Amsterdam. Eerder werd Doan al meerdere malen gelinkt aan een overstap naar een Nederlandse topclub.

Vanochtend werd ook bekend dat Newcastle United verregaande interesse heeft in de veelzijdige middenvelder, die rond de tien miljoen euro moet kosten. Afgelopen zomer kreeg FC Groningen een bod van acht miljoen euro, dat toen echter werd afgeslagen. Ook vele andere clubs dingen naar verluidt naar de handtekening van de gewilde Japanner.

]]>
Thu, 13 Dec 2018 11:59:00 +0100
'FC Groningen vraagt ten minste 10 miljoen euro voor Ritsu Doan' https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/203763/fc-groningen-vraagt-ten-minste-10-miljoen-euro-voor-ritsu-doan https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/203763/fc-groningen-vraagt-ten-minste-10-miljoen-euro-voor-ritsu-doan Ritsu Doan is de speler die momenteel de meeste waarde vertegenwoordigd in de selectie van FC Groningen. Vanuit allerlei landen wordt hij bekeken als mogelijke aanwinst.

Een belangrijke gegadigde lijkt momenteel Newcastle United te zijn. Volgens het Engelse medium The Chronicle wil de huidige nummer vijftien uit de Engelse competitie Doan zo snel mogelijk binden. Ook meldt het medium dat FC Groningen ten minste 10 miljoen wil vangen voor de sterspeler.

Eerder was ook trainer Danny Buijs al lovend. "Hij kan zo de plaats innemen van Hakim Ziyech als die vertrekt. Op dit moment is Doan misschien nog niet zo goed als Ziyech, maar die potentie heeft hij wel. Hij wordt alleen maar beter. Zeker als hij betere spelers om zich heen krijgt."

]]>
Thu, 13 Dec 2018 10:32:00 +0100
''Vooral voor de oud-FC Groningers zal het als een derby voelen'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/sfeer-supporters/203673/vooral-voor-de-oud-fc-groningers-zal-het-als-een-derby-voelen https://www.fcgfans.nl/nieuws/sfeer-supporters/203673/vooral-voor-de-oud-fc-groningers-zal-het-als-een-derby-voelen Bij FC Emmen spelen veel voormalig FC Groningen-spelers weet ook Marnix Kolder. Volgens de voormalig profvoetballer leeft het enorm in de selectie van FC Emmen, vooral voor de oud-Groningers. 

"We hebben het hier toch over twee noordelijke clubs met onderling nauwe banden. Volwaardige eredivisionisten die beide de punten heel goed kunnen gebruiken. Dat maakt het beladen. Vooral voor de oud-FC Groningers in dienst van Emmen, zal het als een derby voelen. Toch betekent dat niet automatisch dat dat iets extra's in iemand naar boven haalt", begint Kolder over de wedstrijd van komende zondag.

Ik kan me de wedstrijden herinneren met Go Ahead tegen FC Groningen", blikt Kolder terug in het Dagblad van het Noorden. "De allereerste keer scoorde ik twee keer, maar Groningen-uit draaide het elftal voor geen meter. Dan ben je zelf ook vrij kansloos. Ik merkte ook wel iets van spanning. Het is toch je oude club. Vaak zitten er vrienden en familie op de tribune. Het kan ook de andere kant op gaan."

Ook John de Jonge, voorzitter van Supportersvereniging FC Groningen, heeft geen derby-gevoelens bij Emmen - FC Groningen. "Ondanks dat ik zelf een geboren en getogen Emmenaar ben, voel ik dat niet bij deze wedstrijd. Het is de eerste keer dat ze in de eredivisie tegen elkaar spelen. Dit affiche heeft voor het predicaat derby echt meer tijd nodig", aldus De Jonge.

]]>
Thu, 13 Dec 2018 08:46:00 +0100
''Voor ons was er maar één derby, de wedstrijden tegen Veendam'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203671/voor-ons-was-er-maar-een-derby-de-wedstrijden-tegen-veendam https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203671/voor-ons-was-er-maar-een-derby-de-wedstrijden-tegen-veendam Ben Oort is lid van de Emmer Brigata Fanatico en ziet de ontmoeting tussen FC Emmen en FC Groningen niet als een derby. Oort ziet maar één derby voor Emmen en dat is de wedstrijd tegen Veendam. 

"Voor ons was er maar één derby, dat waren de wedstrijden tegen Veendam. Een derby kun je niet kweken. Die ontstaat niet zomaar; daar is historie voor nodig, taferelen op en rondom het veld. Deze wedstrijd is er nog nooit geweest", begint Oort in gesprek met Het Dagblad van het Noorden.

Volgens Oort wil dat echter niet zeggen dat het niet speelt in de regio. "Natuurlijk wel, want het gaat er wel om. Zowel wat de ranglijst betreft als eromheen, want ik denk dat er heel wat Emmenaren zijn die FC Groningen-fans als collega's hebben en andersom net zo goed."

Oort benadrukt dat hij geen zin heeft om FC Groningen-fans te spreken, als Emmen zou verliezen. "Die hoef ik bij verlies maandag echt niet te spreken. Het is weliswaar nog geen derby, maar een prestatiedingetje is het zeker", aldus Oort.

]]>
Wed, 12 Dec 2018 17:01:00 +0100
Nijland blikt terug: ''Welk ventje van negentien doet nou zoiets?'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203646/nijland-blikt-terug-welk-ventje-van-negentien-doet-nou-zoiets https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203646/nijland-blikt-terug-welk-ventje-van-negentien-doet-nou-zoiets Ritsu Doan maakt dit seizoen veel indruk bij FC Groningen. Hans Nijland weigerde vorige zomer nog een absurd hoog bedrag, namelijk een transfersom van acht miljoen, voor de Japanse dribbelaar.

"We merken wel een toenemende belangstelling voor hem van andere clubs. En dat is natuurlijk ook logisch. Dat er een moment komt, dat wij hem niet kunnen behouden, begrijpt iedereen. Garanties dat hij in de winterstop niet weggaat kan ik niet geven", begint Nijland in gesprek met Voetbal International. "Er kan zoiets extreems langskomen dat je het met de beste wil van de wereld niet kan tegenhouden."

Eerder vandaag werd bekend dat FC Groningen Doan in ieder geval moet missen tijdens de Asian Cup. "Het is al vervelend genoeg dat we hem in januari kwijt zijn voor de Asian Cup. Niet alleen voetbaltechnisch is het een gemis, ook qua persoonlijkheid", vervolgt Nijland, die lovend is over zijn persoonlijkheid.

"Deze zomer stond hij ineens bij mij voor de deur. Ik en mijn vrouw zaten net aan een wijntje. Hij wilde praten over CSKA Moskou en wilde dat we meewerkten aan een transfer. Hij kwam zonder zaakwaarnemers. Welk ventje van negentien doet nou zoiets? Dat konden we echter niet maken tegenover onze supporters en dat begreep hij heel erg goed", aldus de vertrekkende directeur van FC Groningen.

]]>
Wed, 12 Dec 2018 15:48:00 +0100
Gall realistisch: ''In mijn ogen is dat meer een semi-derby'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203667/gall-realistisch-in-mijn-ogen-is-dat-meer-een-semi-derby https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/203667/gall-realistisch-in-mijn-ogen-is-dat-meer-een-semi-derby Joop Gall speelde jarenlang bij FC Emmen en FC Groningen en komend weekend is een speciaal duel voor Gall. Echter is het volgens hem geen echte derby, zo valt te lezen in het Dagblad van het Noorden.

"Een echte derby gaat tussen twee clubs uit dezelfde stad of dezelfde provincie", begint Gall. "Toch hebben we met FC Groningen- Heerenveen ook al jaren de Derby van het Noorden. In mijn ogen is dat meer een semi-derby, gebaseerd op de jarenlange strijd tussen Groningers en Friezen. Het duel van komend weekend wekt voor mijn gevoel meer derby-gevoelens op, zeker vanuit Emmen-zijde bekeken."

"Dat komt natuurlijk door het hoge FC Groningen-gehalte bij de Drenten. Denk aan Keziah Veendorp, Nick Bakker, Glenn Bijl of Nicklas Pedersen, om maar te zwijgen van trainer Dick Lukkien", vervolgt Gall, die het niet de status van een FC Emmen - Veendam ziet hebben. "Dat heeft uiteraard met historie te maken. Die wedstrijd is honderden keren gespeeld en FC Emmen - FC Groningen niet."

Gall denkt dat het vooral met ervaring te maken, hoe vaker het duel wordt gespeeld, hoe meer de derby gaat leven. "Zoiets heeft tijd nodig. Als FC Emmen een vaste bewoner van de eredivisie wordt, komen die sentimenten vanzelf", aldus Gall.

]]>
Wed, 12 Dec 2018 14:39:00 +0100