Nieuws - FCGFans.nl - FC Groningen Nieuws https://www.fcgfans.nl/rss/nieuws FCGFans FC Groningen wint dankzij late doelpunten Sierhuis en Benschop https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/255503/fc-groningen-wint-dankzij-late-doelpunten-sierhuis-en-benschop https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/255503/fc-groningen-wint-dankzij-late-doelpunten-sierhuis-en-benschop FC Groningen heeft zondag knap een overwinning uit het vuur gesleept tegen Sparta Rotterdam. In de Euroborg werd de Kasteelclub door late doelpunten van Kaj Sierhuis en Charlison Benschop met 2-0 verslagen. 

FC Groningen begon niet sterk aan de wedstrijd en kreeg na twee minuten al bijna de 0-1 om de oren, was het niet dat Sparta-spits Halil Dervisoglu zijn vizier niet op scherp had staan. In het verdere verloop van de eerste helft had FC Groningen veel balbezit, maar wist het weinig te creëeren. Ook Sparta werd nauwelijks gevaarlijk. 

Na rust leek de score geopend te worden, nadat Sparta een strafschop toegewezen kreeg vanwege een duwfout van Deyovaisio Zeefuik. Bryan Smeets faalde echter vanaf elf meter, waardoor de stand in evenwicht bleef. 

Twintig minuten voor tijd was ook FC Groningen dicht bij een treffer. Het was de paal die een treffer van Ahmed El Messaouidi in de weg zat na een fraaie combinatie met Mo El Hankouri. In de 85e minuut was het dan wel raak. De ingevallen Kaj Sierhuis maakte de 1-0 door op aangeven van Django Warmerdam binnen te schieten. 

In de blessuretijd verdubbelde Fc Groningen nog eens de score. Charlison Benschop schoot in de 94e minuut raak uit een penalty, nadat Sparta-doelman Tim Coremans met rood van het veld werd gestuurd. De FC Groningen-spits bepaalde met zijn doelpunt de eindstand op 2-0. 

 

 

]]>
Sun, 20 Oct 2019 16:22:00 +0200
MATCHDAY | FC Groningen met El Hankouri in de basis tegen Sparta https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255477/matchday-fc-groningen-met-el-hankouri-in-de-basis-tegen-sparta https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255477/matchday-fc-groningen-met-el-hankouri-in-de-basis-tegen-sparta FC Groningen speelt zondagmiddag de Eredivisie-wedstrijd tegen Sparta Rotterdam. De aftrap is om 14.30 uur. 

Bij FC Groningen ontbreekt Pascal Lundqvist vanwege een blessure. Hij wordt op het middenveld vervangen door Mo El Hankouri. Django Warmerdam keert na een schorsing weer terug in de basisopstelling. 

Opstelling FC Groningen: Padt; Zeefuik, Itakura, Te Wierik, Van Hintum; Matusiwa, El Messaoudi; Hrustic, El Hankouri, Warmerdam; Benschop

Opstelling Sparta Rotterdam: Coremans; Abels, Vriends, Mattheij, Faye; Harraoui, Auassar, Smeets, Rahyi; Ache, Dervisoglu

]]>
Sun, 20 Oct 2019 13:41:00 +0200
FC Groningen-watcher: ''Daar konden wij niet mee akkoord gaan'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255367/fc-groningen-watcher-daar-konden-wij-niet-mee-akkoord-gaan https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255367/fc-groningen-watcher-daar-konden-wij-niet-mee-akkoord-gaan Afgelopen week werd bekend dat FC Groningen stopt met de besloten trainingen. In het programma Vis en Voetbal reageert William Pomp op deze beslissing.

"De besloten trainingen zijn opeens van de baan. Echt heel bijzonder", vindt Pomp. "Maar het is niet helemaal zonder slag of stoot gegaan. Er heeft namelijk een gesprek plaatsgevonden met de vaste volgers."

"Eigenlijk was het verzoek aan ons dat wanneer er rare dingen plaatsvinden bij een besloten training of wedstrijd, bijvoorbeeld dat Danny Buijs opeens met twee spitsen gaat spelen of met vijf verdedigers, dat we dat dan in het kader van de tegenstander niet wijzer maken dan dat ze al zijn, niet willen publiceren", vertelt de FC Groningen-watcher.

"Ik gun FC Groningen het beste, maar wij volgen de club kritisch. Ons belang is om onze achterban zo goed en volledig mogelijk te informeren, dus konden wij daar niet mee akkoord gaan", vervolgt Pomp. "Later op de middag kwam de mededeling: Bij FC Groningen wordt er niet meer besloten getraind."

]]>
Sat, 19 Oct 2019 14:01:00 +0200
FC Groningen kent twee twijfelgevallen in aanloop naar duel met Sparta https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255358/fc-groningen-kent-twee-twijfelgevallen-in-aanloop-naar-duel-met-sparta https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255358/fc-groningen-kent-twee-twijfelgevallen-in-aanloop-naar-duel-met-sparta Morgen speelt FC Groningen een thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Trainer Danny Buijs kan wellicht geen beroep doen op een tweetal uit de selectie.

RTV Noord weet namelijk te melden dat Mike te Wierik en Ramon Pascal Lundqvist beide nog een twijfelgeval zijn voor het duel met Sparta Rotterdam. De omroep verwacht dat Te Wierik het duel wel gaat halen, maar dat de wedstrijd voor Lundqvist nog te vroeg komt.

Buijs blikt dan ook vooruit op het duel met Sparta. ''Memisevic is een alternatief voor Mike te Wierik, maar hij kan nog geen hele wedstrijd spelen. Als ik met hem start, weet ik dat we een wissel kwijt zijn vlak na rust.'' De omroep denkt dan ook niet dat Memisevic in de basis begint, maar dar Bart van Hintum doorschuift naar het centrum en Absalem de plek van Van Hintum inneemt.

 

]]>
Sat, 19 Oct 2019 12:52:00 +0200
Memisevic dacht aan stoppen: ''Het was niet meer leuk om te spelen'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255353/memisevic-dacht-aan-stoppen-het-was-niet-meer-leuk-om-te-spelen https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255353/memisevic-dacht-aan-stoppen-het-was-niet-meer-leuk-om-te-spelen Aankomende zondag zit Samir Memisevic voor de tweede keer dit seizoen bij de selectie van FC Groningen. De verdediger had veel last van pijntjes, iets waar hij vorig seizoen ook al veel mee te maken had.

''Het was niet meer leuk om te voetballen'', zo geeft Memisevic toe bij RTV Noord. ''De pezen in mijn lies waren geïrriteerd. Ik kon soms mijn been nauwelijks meer bewegen na een wedstrijd. In mijn hoofd speelden zoveel negatieve gedachten in die periode. Het was niet meer leuk om te spelen. Ik sprak veel met de medische staf en soms was ik er ook gewoon echt klaar mee. Dan wilde ik niet meer voetballen nadat ik een wedstrijd had gespeeld. Ik zei dan wel eens dat ik gewoon wilde stoppen.''

De planning van Memisevic was dan ook om afgelopen zomer te vertrekken bij FC Groningen, zodat ze nog wat aan hem konden verdienen. Door de blessures ging dat plan echter niet door en tekende hij bij. ''Ik heb daarom wel besloten om mijn contract te verlengen, juist omdat ik erg dankbaar ben voor wat iedereen hier voor me gedaan heeft. Groningen voelt namelijk écht als een tweede huis. Een voetbalcarrière is kort, dat is misschien ook wel de reden dat ik het vorig jaar een beetje gepust heb.''

Na maanden van revalidatie hoopt Memisevic aankomend weekend weer op speelminuten tegen Sparta Rotterdam. ''We zullen zien waar de coach me neer gaat zetten. Ik ben van nature meer een centrale verdediger, maar kan inmiddels ook goed uit de voeten op het middenveld. Om zonder pijn te voetballen is op dit moment gewoon heel fijn. Ik ben nu bijna fit en wil natuurlijk graag minuten maken in de eredivisie'', zo besluit Memisevic.

 

]]>
Sat, 19 Oct 2019 12:17:00 +0200
Buijs met vertrouwen: ''Zijn licht favoriet tegen Sparta'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255356/buijs-met-vertrouwen-zijn-licht-favoriet-tegen-sparta https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255356/buijs-met-vertrouwen-zijn-licht-favoriet-tegen-sparta FC Groningen neemt het morgen in eigen huis op tegen Sparta Rotterdam. Trainer Danny Buijs heeft vertrouwen in het duel, maar is wel onder de indruk van de goede prestaties van de tegenstander.

"We moeten onszelf de druk opleggen dat we gewoon licht favoriet zijn tegen Sparta", begint Buijs bij RTV Noord. Toch staan de Rotterdammers momenteel hoger op de ranglijst dan FC Groningen en Buijs is dan ook onder de indruk van het team van trainer Henk Fraser.

"We hebben tegen ze geoefend en ik had toen vooraf ook al wat beelden van Sparta bekeken. Ik zei toen al tegen mensen in mijn omgeving dat ze weleens de verrassing van de eredivisie konden worden dit seizoen. Ik verwacht ook niet dat ze de rest van het seizoen in de problemen gaan komen'', aldus de trainer van FC Groningen.

]]>
Sat, 19 Oct 2019 11:38:00 +0200
Terug naar de roots van El Hankouri: ''Op het pleintje leer je veel'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255338/terug-naar-de-roots-van-el-hankouri-op-het-pleintje-leer-je-veel https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255338/terug-naar-de-roots-van-el-hankouri-op-het-pleintje-leer-je-veel Mo El Hankouri werd deze zomer definitief overgenomen van Feyenoord. De aanvaller wordt omschreven als een typische straatvoetballer en daarom gaat FC Groningen terug naar zijn roots.

''Ja, het klopt dat ik vroeger erg veel op pleintjes heb gespeeld'', verteld hij tegenover FC Groningen TV. ''Vooral toen ik jonger was en in mijn buurt hadden we ook een Johan Cruijff-veldje. Ik denk dat je op het pleintje veel dingen leert, zoals winnaarsmentaliteit en het voetballen in kleine ruimtes. Daarnaast kom je ook voor jezelf op want het gaat er soms hard aan toe.''

''Op het veld is het allemaal wat zakelijker. Je gaat niet allemaal trucjes doen, maar op sommige momenten moet je wel iets forceren. Dat moet met rendement en zo doe ik het nu'', geeft El Hankouri toe. De aanvaller gooide pas wel de trucendoos open. Voor Gezond Scoren moest hij zo veel mogelijk panna's weggeven op straat. ''Dat was mooi en het is belangrijk om voor de kinderen/jongeren iets te doen. Als ik ze zo kan helpen met zo'n filmpje, dan doe ik dat graag.''

]]>
Sat, 19 Oct 2019 10:30:00 +0200
Fraser waakzaam: ''We kunnen van iedereen verliezen'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/255275/fraser-waakzaam-we-kunnen-van-iedereen-verliezen https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/255275/fraser-waakzaam-we-kunnen-van-iedereen-verliezen FC Groningen neemt het dit weekend op tegen Eredivisie-verrassing Sparta Rotterdam. De Kasteelclub staat op een verrassende vijfde plek, maar bij trainer Henk Fraser is er van hoogmoed geen sprake. 

''Wij moeten beseffen dat we van iedereen kunnen verliezen", begint Fraser bij RTV Rijnmond. "We weten waar we vandaan komen. Maar we beseffen nu, na negen wedstrijden, ook dat we het echt iedereen lastig kunnen maken. Mits we de bereidheid en discipline kunnen vasthouden.''

Fraser heeft zijn elftal de laatste maanden nauwelijks gewijzigd. ''Het geeft weer dat we goede resultaten halen. Dan neig je naar een team dat blijft staan. We trainen ook met een groep van zestien man. De jonge jongens die daar bijkomen, moeten het echt afdwingen.''

 

]]>
Fri, 18 Oct 2019 18:37:00 +0200
Voormalig FC Groningen-trainer fungeert als doelman in Amerika https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255196/voormalig-fc-groningen-trainer-fungeert-als-doelman-in-amerika https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255196/voormalig-fc-groningen-trainer-fungeert-als-doelman-in-amerika Ron Jans is tegenwoordig te vinden in Amerika, het Amerikaanse FC Cincinnati. Daar is Jans aangenomen als trainer. Ondanks dat verschenen er vandaag filmpjes van de oefenmeester die op doel staat. De beelden liegen er niet om.

 

]]>
Fri, 18 Oct 2019 14:45:00 +0200
Linssen leerde koppen bij FC Groningen: ''We hadden iets verzonnen'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255183/linssen-leerde-koppen-bij-fc-groningen-we-hadden-iets-verzonnen https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255183/linssen-leerde-koppen-bij-fc-groningen-we-hadden-iets-verzonnen Bryan Linssen wordt gezien als een serieuze kopper in de Eredivisie. Met zijn lengte, 1.70 m, is dat toch opvallend. In gesprek met De Volkskrant vertelt hij het geheim van zijn kopkracht.

"Bij een uittrap van de keeper moet de bal een afstand van 50, 60 meter overbruggen. Het geeft mij de tijd om te bepalen waar de bal gaat dalen en ik moet springen", vertelt de aanvaller. "Bij een corner is het moeilijker, de afstand is kleiner en er staan soms acht tot tien spelers om me heen die allemaal twee koppen groter zijn. 

Het is allemaal begonnen bij FC Groningen. "Daar hadden we iets verzonnen om mijn kopkracht te benutten. Niemand lette immers op mij, de lange mannen fungeerden als bliksemafleiders. Na mijn overgang van Groningen naar Vitesse zijn mijn kopballen een hype geworden."

]]>
Fri, 18 Oct 2019 13:27:00 +0200
Postema naar BraziliĆ«: ''Ik laat het allemaal op me af komen'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255177/postema-naar-brazilie-ik-laat-het-allemaal-op-me-af-komen https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255177/postema-naar-brazilie-ik-laat-het-allemaal-op-me-af-komen Romano Postema gaat met Oranje Onder 17 naar het WK in Brazilië. De zeventienjarige spits van FC Groningen vertrekt maandag richting de Zuid-Amerika, en heeft veel zin in het avontuur.

"Ik heb gisteren een bericht gekregen dat geselecteerd was. Ik ben superblij en heb zin om er heen te gaan", vertelt hij in gesprek met FC Groningen TV. "Er was natuurlijk een kans dat ik meeging." Voor het eerst reist hij naar Brazilië. "Daarvoor was het altijd binnen Europa dus dat is ook iets nieuws voor mij."

Postema weet nog niet niet zo wat hij moet verwachten. "Maar ik laat het allemaal op me af komen", aldus de spits die tijdens de video ook het Nederlandse volkslied nog moest oefenen.

]]>
Fri, 18 Oct 2019 11:53:00 +0200
'Uitgefloten' Hrustic blikt terug: ''Ik begrijp de fans ook wel'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255159/uitgefloten-hrustic-blikt-terug-ik-begrijp-de-fans-ook-wel https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255159/uitgefloten-hrustic-blikt-terug-ik-begrijp-de-fans-ook-wel Ajdin Hrustic is de topscorer van FC Groningen, maar is niet altijd populair in de Euroborg. Bijvoorbeeld in de met 2-0 gewonnen wedstrijd met PEC Zwolle, waar de aanvallende middenvelder een doelpunt maakte, maar ook uitgefloten werd.

"Ik vond het fijn dat de trainer het voor mij opnam toen ik werd uitgefloten", blikt Hrustic terug. "Ik heb hem daar ook voor bedankt. De trainer gelooft in mij en staat achter achter mij. Ik respecteer de trainer zeer en werk elke wedstrijd weer my ass off voor hem.

Dat laatste wordt bij supporters nog weleens betwijfeld. "Onze data worden geanalyseerd, dus dan kun je zien hoeveel meters je aflegt en hoeveel sprintjes je trekt. Ik zie er misschien niet uit als een speler die heel hard werkt, maar doe het wel."

"Natuurlijk is het teleurstellend als je eigen supporters je uitfluiten, maar ik wil het niet te persoonlijk opvatten. Ik begrijp de fans ook wel. Voetbal is emotie. Als supporter wil je alleen maar goed dingen zien, maar als speler doe je niet altijd de beste dingen. Dan mislukt er ook weleens iets."

]]>
Fri, 18 Oct 2019 10:49:00 +0200
Sparv kan mijlpaal bereiken: ''Land viert al volop feest'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255084/sparv-kan-mijlpaal-bereiken-land-viert-al-volop-feest https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255084/sparv-kan-mijlpaal-bereiken-land-viert-al-volop-feest Tim Sparv is op weg met Finland het EK te halen. Het land uit Scandinavië zou dan voor het eerst deelnemen aan een groot eindtoernooi. Een mijlpaal voor de voormalige speler van FC Groningen.

De Finnen zijn nog niet geplaatst, maar zijn erg dichtbij. "Natuurlijk viert het land al volop feest, we staan er goed voor. Ik snap de gekte heel goed. Het EK betekent zo veel voor onze fans. Maar wij als spelers moeten met beide benen op de grond blijven tot de kwalificatie echt zeker is", vertelt Sparv in gesprek met het Algemeen Dagblad.

De aanvoerder van de Finnen heeft ook mindere tijden meegemaakt. "Een paar jaar terug was de sfeer rond de nationale ploeg nog heel negatief." Een aantal spelers bedankte ook voor het nationale team. "De nieuwe jongens hebben ons energie gegeven. Ja, we hebben veel onbekende spelers, maar dat wil niet zeggen dat die niet goed zijn. Met Markku Kanerva hebben we een bondscoach die altijd kalm blijft en een veilige omgeving heeft gecreëerd voor onze jonge spelers. En natuurlijk hebben we met Teemu Pukki een geweldige spits, hij is echt onze x-factor."

]]>
Thu, 17 Oct 2019 16:42:00 +0200
Hrustic: ''Jonge spelers krijgen hier een kans in het eerste elftal'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255041/hrustic-jonge-spelers-krijgen-hier-een-kans-in-het-eerste-elftal https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/255041/hrustic-jonge-spelers-krijgen-hier-een-kans-in-het-eerste-elftal Ajdin Hrustic is dit seizoen de topscorer van FC Groningen. De aanvallend ingestelde middenvelder heeft het erg naar zijn zin in Groningen en denkt nog niet aan een nieuwe club.

Hij heeft geen spijt van zijn keuze. "Aanvankelijk twijfelde ik", blikt hij terug in gesprek met Voetbal International. "Ik had ook wat mogelijkheden bij andere clubs in Duitsland, maar besloot uiteindelijk toch iets nieuws te doen, naar een ander land te gaan, naar Nederland. Jurrie Koolhof heeft me gescout voor FC Groningen."

"Hij is helaas veel te vroeg overleden (op 28 januari van dit jaar op 59-jarige leeftijd, red.) Jurrie geloofde in mij en als mensen in me geloven betekent dat veel voor me", zegt Hrustic. "Daar kwam bij dat mijn toenmalige agent zei dat FC Groningen een goede club voor mij was, waar grote spelers hun carrière zijn begonnen. Hij noemde daarbij Robben, Suárez, Tadic en Kostic. En hij zei ook dat FC Groningen een club is waar jonge spelers snel een kans krijgen in het eerste elftal."

]]>
Thu, 17 Oct 2019 12:11:00 +0200
Voormalig FC Groningen-spits helpt Nederland met treffer https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/254927/voormalig-fc-groningen-spits-helpt-nederland-met-treffer https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/254927/voormalig-fc-groningen-spits-helpt-nederland-met-treffer Alexander Sørloth, oud-speler van FC Groningen, scoorde in de interlandperiode in de 92ste minuut namens Noorwegen de gelijkmaker tegen Roemenië, een erg gunstige uitslag voor het Nederlandse Elftal, weet het Algemeen Dagblad.

Het Europees kampioenschap wordt volgend jaar gehouden in twaalf verschillende landen en steden, waaronder de Johan Cruijff Arena. Als Nederland zich plaatst voor het EK, dan komen zij in Groep C van het EK 2020 terecht. Mocht Roemenië zich plaatsen, dan komen ook zij in Groep C, want ieder land dat zich plaatst en gastheer is, komt terecht in de groep die gekoppeld is aan het stadion uit dat betreffende land. 

Dat doelpunt van Sørloth is een grote domper voor Roemenië, want bij winst waren zij over Zweden heen gegaan en zouden zij tweede staan achter Spanje, die het EK-ticket al binnen heeft. De Roemenen (veertien punten uit acht wedstrijden) strijden met Zweden (vijftien punten uit acht wedstrijden) en Noorwegen (dertien punten uit acht wedstrijden) om het laatste ticket en spelen nog tegen Zweden en Spanje.

Als Roemenië zich niet weet te plaatsen, dan speelt Nederland alle drie de groepswedstrijden in de Johan Cruijff Arena. Plaatsen de Roemenen zich wel, dan speelt Nederland in ieder geval twee wedstrijden in Amsterdam. Voor het onderlinge duel zal geloot worden welk land het thuisvoordeel heeft.

]]>
Wed, 16 Oct 2019 16:54:00 +0200
FC Groningen eert overleden supporters tegen FC Emmen https://www.fcgfans.nl/nieuws/sfeer-supporters/254926/fc-groningen-eert-overleden-supporters-tegen-fc-emmen https://www.fcgfans.nl/nieuws/sfeer-supporters/254926/fc-groningen-eert-overleden-supporters-tegen-fc-emmen FC Groningen is voor veel supporters een belangrijke onderdeel in hun leven. Het groen-wit zit in hun hart en is ze enorm dierbaar. Daarom worden elk jaar, voorafgaand aan de laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar, de overleden supporters geëerd en herdacht.

Dit jaar zal dat plaatsvinden op 22 december 2019 voorafgaand aan de wedstrijd FC Groningen - FC Emmen. Na de opkomst van de spelers, zal er één minuut langer geapplaudisseerd worden terwijl de namen en foto's van de overleden supporters op de videoschermen getoond worden, meldt FC Groningen op haar officiële website.

Via de website kunnen namen van overleden dierbaren doorgegeven worden voor de in memoriam wedstrijd FC Groningen - FC Emmen. Na de opgave neemt de club persoonlijk contact op met de aanvrager.

]]>
Wed, 16 Oct 2019 15:15:00 +0200
VIDEO| Samenvatting: Jong Oranje boekt ruime zege op Noorwegen https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/254825/video-samenvatting-jong-oranje-boekt-ruime-zege-op-noorwegen https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/254825/video-samenvatting-jong-oranje-boekt-ruime-zege-op-noorwegen Deyovaisio Zeefuik en Kaj Sierhuis hebben met Jong Oranje goede zaken gedaan in de kwalificatie voor het EK Onder 21. De Nederlanders wisten dinsdag met grote cijfers te winnen van hun leeftijdsgenoten uit Noorwegen. 

In het Noorse Drammen liep het elftal van bondscoach Erwin van de Looi uit naar een 0-4 zege. Zeefuik maakte daarbij de hele wedstrijd vol. Kaj Sierhuis moest genoegen nemen met een wisselrol, maar mocht na 81 minuten spelen invallen.

De score in Drammen werd dinsdag na 38 minuten spelen geopend. Rick van Drongelen kopte op gelukkige wijze de 0-1 binnen. Na rust verdubbelde Calvin Stengs de score door de bal van buiten de zestien snoeihard in het vijandelijke doel te schieten. 

Het was Dani de Wit die de score verder uitbreidde. De AZ-middenvelder kopte in de loop van de tweede helft de 0-3 tegen de touwen. Het slotakkoord was voor Rick van Drongelen. De HSV-verdediger maakte in extremis zijn tweede doelpunt van de avond en bepaalde daarmee de eindstand op 0-4.

Door de zege op Jong Noorwegen gaat Jong Oranje na vandaag aan kop in haar kwalificatiegroep. De ploeg van Erwin van de Looi behaalde negen punten uit drie wedstrijden en houdt nummer twee Jong Portugal daarmee op drie punten afstand. 

Jong Noorwegen - Jong Oranje 0-4 (0-1)
30' 0-1 Van Drongelen
47' 0-2 Stengs
67' 0-3 De Wit
90' 0-4 Van Drongelen

Opstelling Jong Oranje: Paes; Zeefuik, Schuurs, Van Drongelen, Wijndal; Reis (70' Harroui), De Wit (81' Kadioglu), Koopmeiners; Stengs, Boadu (82' Sierhuis) en Kluivert.

]]>
Wed, 16 Oct 2019 14:15:00 +0200
Gudde rekent: ''Dan schurk je aan tegen Vitesse en FC Utrecht'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254878/gudde-rekent-dan-schurk-je-aan-tegen-vitesse-en-fc-utrecht https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254878/gudde-rekent-dan-schurk-je-aan-tegen-vitesse-en-fc-utrecht Jaarlijks betaalt FC Groningen twee miljoen euro aan huur voor de Euroborg, tegenwoordig het Hitachi Capital Mobility Stadion. Een torenhoog bedrag, zeker kijkend naar de 250.000 euro die bijvoorbeeld PEC Zwolle moet betalen.

"En dan betalen we ook nog acht ton huur voor het Topsport Zorogcentrum", legt directeu Wouter Gudde uit in gesprek met Voetbal International. "Het zou me niks verbazen als we procentueel het meest betalen van de hele Eredivisie. Elk dossier heeft zijn geschiedenis. Ik zit er middenin. Wat vaak gebeurt, is dat clubs snel kijken naar de gemeente. Maar voor zover ik kan beoordelen, had dit stadion er zonder gemeente niet gestaan."

Zoals gezegd zijn de meeste andere clubs goedkoper uit. "Met een dergelijk huurbedrag zouden wij ons tekort af zijn en een hoger salarisbudget hebben. Dan schurk je aan tegen Vitesse en FC Utrecht. Nu staan we in de grote middenmoot."

]]>
Wed, 16 Oct 2019 12:02:00 +0200
Hrustic: ''Ik probeerde de bal daar steeds tegenaan te schieten'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254869/hrustic-ik-probeerde-de-bal-daar-steeds-tegenaan-te-schieten https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254869/hrustic-ik-probeerde-de-bal-daar-steeds-tegenaan-te-schieten Ajdin Hrustic is met drie doelpunten de topscorer van FC Groningen. De aanvallend ingestelde middenvelder staat bekend om zijn schitterende trap. In gesprek met Voetbal International doet hij daar een boekje over open.

"Wij hadden een grote tuin, waarin ook een garage stond. In die garage zat ergens boven in de hoek een raam. Ik probeerde de bal daar steeds tegenaan te schieten", legt hij uit. "Nadat ik dat raam had kapot geschoten kwam er een raam in waarvan ze zeiden dat het glas niet kon breken."

Een nieuwe uitdaging voor de toen nog kleine Hrustic. "Ik dacht: Dat wil ik dan weleens zien en ging steeds harder tegen dat raam schieten. Soms vloog de bal dan over de garage heen en schoot ik het keukenraam kapot. Ik was toen een jaar of tien, elf."

]]>
Wed, 16 Oct 2019 10:21:00 +0200
FC Groningen speelt gelijk in oefenduel met IJsselmeervogels https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/254832/fc-groningen-speelt-gelijk-in-oefenduel-met-ijsselmeervogels https://www.fcgfans.nl/nieuws/eerste-elftal/254832/fc-groningen-speelt-gelijk-in-oefenduel-met-ijsselmeervogels Een jong FC Groningen heeft dinsdag gelijkgespeeld in een oefenduel met IJsselmeervogels. In Spakenburg hielden beide teams elkaar met 1-1 in evenwicht. 

De score in Spakenburg werd voor rust geopend door de thuisploeg. Ahmed El Azzouti was het eindstation van een vlijmscherpe counter en zette IJsselmeervogels in de 39e minuut op een 1-0 voorsprong.

Pas laat in de tweede helft kwam FC Groningen langszij, toen Romano Postema in de 81e minuut de gelijkmaker binnenschoot en de eindstand op 1-1 bepaalde. 

Opstelling FC Groningen: Asoro, Strunck, Betzema (61' De Koe), Haddad (45' J. van Kaam), D. van Kaam, Dallinga, Sopacua, Postema, De Boer, Miguel, Poll (71' El Azzouzi)

 

]]>
Tue, 15 Oct 2019 22:36:00 +0200
''Of clubwatchers niet eens iets onder de pet wilden houden?'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254759/of-clubwatchers-niet-eens-iets-onder-de-pet-wilden-houden https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254759/of-clubwatchers-niet-eens-iets-onder-de-pet-wilden-houden FC Groningen speelt komend weekend tegen Sparta Rotterdam. Er is de afgelopen week niet  gebeurd binnen de club. William Pomp vertelt dat in het Dagblad van het Noorden.

"Weinig nieuws bij de club, of het moet al zijn dat de besloten trainingen tot het verleden behoren", vertelt Pomp. "Dat heeft flink wat voeten in aarde gehad. Het was trainer Danny Buijs die bij zijn aantreden de besloten sessies invoerde. Een breuk met het verleden, want zijn voorgangers trainden zelden of nooit in het geheim. Buijs’ redenatie was (en is) simpel: je moet een tegenstander niet wijzer maken dan hij is. De besloten trainingen leverden af en toe wat gezeur op onder bezoekers en journaille."

De nieuwe clubleiding had het ook niet met het besloten trainen, maar wilden Buijs ook niet in de weg zitten. "Daarom volgde er afgelopen week een gesprek. Of wij clubwatchers zo nu en dan, in voorkomende gevallen, niet eens iets onder de pet wilden houden? Bijvoorbeeld als uit een training zou blijken dat er een verrassingsopstelling aan zit te komen. Met twee spitsen en vijf verdedigers, ik noem maar wat."

"De gedachte was dat we in het clubbelang wel onze medewerking zouden verlenen. In ruil daarvoor zouden alle trainingen voortaan vrij te bezoeken zijn. Uiteraard druiste het verzoek tegen mijn journalistieke gevoel en principes in. Ja, ik draag FC Groningen best een warm hart toe, maar mijn primaire taak is toch om onze achterban zo volledig en correct mogelijk te informeren. Toen duidelijk werd dat er niet van die lijn afgeweken zou worden, trok de directie zich terug om even later de beslissing wereldkundig te maken dat besloten trainingen voortaan toch tot het verleden behoren."

Oefenduels zullen niet altijd openbaar zijn. "Maar dat heeft meer te maken met het vermijden van extra kosten voor organisatie en veiligheid. In mijn ogen is er een wijs besluit genomen, al zal Buijs zijn bedenkingen hebben. We zullen zien of de openheid zijn weerslag heeft op de resultaten. Ik denk dat het wel meevalt."

]]>
Tue, 15 Oct 2019 16:47:00 +0200
''Van Dijk is natuurlijk een betere verdediger dan Koeman'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254784/van-dijk-is-natuurlijk-een-betere-verdediger-dan-koeman https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254784/van-dijk-is-natuurlijk-een-betere-verdediger-dan-koeman Ronald Koeman en Virgil van Dijk werken samen bij het Nederlands elftal. Beide spelers hebben bij FC Groningen gevoetbald. Wim Kieft en Johan Derksen vergelijken de twee spelers met elkaar.

"Ik vond hem veel nadrukkelijker aanwezig als speler", zegt Kieft over Koeman. "Van Dijk gooit ze wel van links naar rechts en is natuurlijk een betere verdediger dan Koeman. Alleen Koeman scoorde er wel 15 à 20 per jaar in Nederland", vertelt de analist in de uitzending van Veronica Inside.

Johan Derksen vond Koeman ook een geweldige speler. "Hij kon ongenadig gemeen zijn en met gestrekt been erin gaan als het moest." Daarnaast vindt de analist Koeman een leider, wat hij niet van Van Dijk vindt. "Dat is een hele vriendelijke jongen, maar dat is er niet een die de wind eronder heeft."

]]>
Tue, 15 Oct 2019 14:50:00 +0200
''Hij heeft me uit een uitzichtloze situatie bij Groningen gehaald'' https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/254758/hij-heeft-me-uit-een-uitzichtloze-situatie-bij-groningen-gehaald https://www.fcgfans.nl/nieuws/historie-oud-spelers/254758/hij-heeft-me-uit-een-uitzichtloze-situatie-bij-groningen-gehaald Nick Bakker scheurde even geleden voor de derde keer een kruisband af. De voormalige verdediger van FC Groningen is strijdbaar en wil als geen ander terugkomen bij FC Emmen, zijn huidige club.

Tweeënhalve week geleden wist de 27-jarige Bakker dat het niet goed zat. "Het klinkt gek, maar ik dacht nog diezelfde avond: ik ga dit rechtzetten. Natuurlijk voelde ik me kloten. Ik wist meteen wat me weer te wachten stond. Maar ik weet dat het me helpt als ik positief denk. Dat hebben die vorige keren me wel geleerd."

Zijn twee eerdere kruisbandblessures hield een definitieve doorbraak bij FC Groningen tegen. Dick Lukkien gaf Bakker toch een kans. "Dick is een heel belangrijke persoon in mijn carrière. Hij heeft me uit een uitzichtloze situatie bij FC Groningen gehaald. We spreken elkaar vaak. Hij zegt: we wachten op je, de club staat achter je en we gaan je helpen om terug te komen. Dat geeft heel veel vertrouwen.”

28 oktober wordt Bakker geopereerd. Daarna wacht, opnieuw, een lange revalidatie. "Ik weet nog niet waar. Toen ik bij FC Groningen moest revalideren, deed ik dat tussen de jongens in de kleedkamer. Ik dacht: fijn, dan heb ik in elk geval het team om me heen. Maar het is me niet goed bevallen, omdat het contrast zo groot was. Ik denk dat het nu verstandig is om me af te zonderen. Of dat nu bij de fysio in Groningen is of ergens anders. Het is beter om even afstand te nemen."

]]>
Tue, 15 Oct 2019 13:37:00 +0200
KNVB maakt arbiter bekend voor duel tussen Groningen en Sparta https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254764/knvb-maakt-arbiter-bekend-voor-duel-tussen-groningen-en-sparta https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254764/knvb-maakt-arbiter-bekend-voor-duel-tussen-groningen-en-sparta De KNVB heeft Kevin Blom aangesteld om de wedstrijd tussen FC Groningen en Sparta Rotterdam in goede banen te leiden. Het duel in Groningen wordt zondagmiddag om 14.30 uur gespeeld. 

Blom wordt in de Euroborg bijgestaan door assistent-scheidsrechters Rob van de Ven en Erik Kleinjan. De KNVB heeft Robin Gansner aangewezen als vierde official. Stan Teuben is aangesteld als VAR. Hij krijgt in Zeist assistentie van Ralf van Vlokhoven.

Met Sparta treft Groningen zaterdagmiddag de nummer vijf van Nederland. De ploeg van trainer Henk Fraser draait tot nu toe een geweldig seizoen. Ook de laatste wedstrijd tegen FC Twente werd gewonnen.

]]>
Tue, 15 Oct 2019 12:24:00 +0200
KNVB gaat VAR-communicatie tonen in Eredivisiestadions https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254722/knvb-gaat-var-communicatie-tonen-in-eredivisiestadions https://www.fcgfans.nl/nieuws/hoofdnieuws/254722/knvb-gaat-var-communicatie-tonen-in-eredivisiestadions De KNVB laat vanaf speelronde tien op de grote schermen in de stadions zien waarom de VAR ingrijpt. De voetbalbond wil hiermee duidelijk maken aan het publiek waarom het spel wordt stilgelegd tijdens een VAR-ingreep.

Tijdens de Johan Cruijff Schaal werd de proef al met succes afgerond. Nu hebben de Eredivisieclubs, de KNVB en de Eredivisie CV besloten de VAR-communicatie vanaf het komende weekend in stadions te laten tonen.

Volgens de KNVB had het publiek meestal niet in de gaten waarom de VAR een bepaalde beslissing maakte. Als er vanaf de komende wedstrijd een VAR-moment plaatsvindt, komt er op de schermen te staan ‘check mogelijk hands’ of ‘doelpunt afgekeurd – buitenspel’.

Alleen de stadions van FC Emmen, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk beschikken nog niet over de geschikte videoschermen. Zodra die clubs dit hebben, kunnen zij ook gebruik maken van de nieuwe functie.

]]>
Tue, 15 Oct 2019 11:12:00 +0200