Toussaint wijst naar FC Groningen: "Schade loopt in de miljoenen"

Rob Toussaint tijdens de huldiging van Heracles Almelo
Rob Toussaint tijdens de huldiging van Heracles Almelo Foto: © NESimages

Op de topvier, FC Utrecht, Vitesse en SC Heerenveen hebben alle profclubs de laatste tien jaar in de Eerste Divisie gespeeld. Heracles-baas Rob Toussaint was met zijn club afgelopen seizoen actief in de Keuken Kampioen Divisie en merkte met name de grote financiële verschillen.

Zo werd Toussaint met de neus op de feiten gedrukt toen Heracles Almelo de nieuwe tv-gelden ontving. "Het tv-geld in de Eredivisie wordt verdeeld op basis van prestaties in de laatste tien jaar", schetst de bestuurder in Voetbal International. "Wij stonden achtste. Ineens gingen we er tweeënhalf miljoen op achteruit. Een positie hoger of lager, kan wel een miljoen uitmaken. In het linkerrijtje van de tv-klassement zijn de bedragen een stuk lager en de verschillen veel kleiner."

Voor een degradant is wel een vangnet bedacht. "In de verwachting dat een club uit het rechterrijtje degradeert, is ooit bepaald dat de parachutebetaling zes ton zou moeten zijn", laat Toussaint weten. "Maar met FC Groningen is nu de nummer zeven gedegradeerd. FC Twente stond zelf nog hoger toen ze terugvielen. Dat zijn clubs met hoge tv-uitkeringen. Zes ton als compensatie helpt dan niet zoveel. De schade loopt in de miljoenen. Je wilt liever geen mensen ontslaan en het mes zetten in alles wat jarenlang is opgebouwd. Het gevolg: clubs worden verleid tot grote risico's om zo snel mogelijk terug te kregen."

Toussaint pleit voor een andere verdeelsleutel. "FC Groningen valt nu weg. Een bolwerk dat 25 jaar lang veel betekend heeft voor de uitstraling en waardeontwikkeling van de Eredivisie. komend seizoen debuteert Almere City. Die club moet nog beginnen met het leveren van een bijdrage aan de Eredivisie, maar gaat FC Groningen direct voorbij qua tv-geld. Ik vind dat niet fair. Het zou beter zijn om een ranglijst van 1 tot 34 te maken. Clubs weten dan voor langere tijd ongeveer waar ze aan toe zijn. Je kan stijgen en zakken op de ranglijst, maar het gaat wel geleidelijker. Nu is het een soort alles of niks."

Lees meer:
0 reacties