Werkstraf geëist na ongeregeldheden na duel tegen SC Heerenveen

Fans van FC Groningen
Fans van FC Groningen Foto: © Pro Shots

Na de wedstrijd tussen SC Heerenveen en FC Groningen op 10 april 2022 vonden ongeregeldheden plaats. Tegen een 26-jarige man uit de gemeente Emmen, die werd verdacht van openlijke geweldpleging tegen politiemensen en politiepaarden, werd een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden geëist.

“Na afloop van de verloren wedstrijd tegen SC Heerenveen zoeken tientallen FC Groningen supporters actief de confrontatie met supporters van de thuisclub. Er ontstaan hier en daar vechtpartijen waardoor de aanwezige politie besluit in te grijpen om de veiligheid te bewaken. De ME voert charges uit met paarden en honden. Daarop wordt met stenen gegooid naar zowel de politiepaarden als agenten. Daarbij raken twee politiemensen gewond. Geweld tegen hulpverleners en hun paarden is onacceptabel", citeert GrootHeerenveen de politie Noord-Nederland.

“Deze incidenten hebben heel veel impact. Ook op politiemensen. Van de politie wordt verwacht dat zij een stap vooruit zetten als andere mensen juist een stap achteruit moeten doen. Ze zetten zich in voor de publieke zaak. Dat doen ze met trots en veel passie. Ze incasseren vaak al meer. Dat kunnen ze ook. Het zijn geen klagers. Maar dit gedrag gaat alle perken te buiten. En welk doel dient het? Spanning? Sensatie? In een politiepak en achter de helm zit een mens. Mannen, vrouwen, vaders en moeders die ook weer gezond naar huis willen", vertelt de officier.

De politierechter heeft de verdachte uiteindelijk veroordeeld tot een deels voorwaardelijke taakstraf van 240 uren, waarvan 100 uur voorwaardelijk. Een voorwaardelijke gevangenisstraf vond de politierechter niet nodig. Wel moet er schade worden vergoed aan de agenten.

Lees meer:
0 reacties